Fostul președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova, condamnat la opt ani de închisoare

Fostul președinte al Federației de Baschet din  Republica Moldova, condamnat la opt ani de închisoare Octavian Vucol. Sursa foto:anticoruptie.md

Fostul președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova a fost condamnat la opt ani de închisoare. Octavian Vucol este acuzat de înșelătorie.

Octavian Vucol, fostul președinte al federației de Baschet din Republica Moldova, a fost condamnat, de Judecătoria Chișinău, la opt ani de închisoare. Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Ancheta în cazul lui Vucol a pornit în luna februarie 2016, de către Centrul Național Anticorupție (CNA). Octavian Vucot este acuzat că, că în anul 2014, a organizat o schemă pentru dobândirea bunurilor unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace. Acesta ar fi fost indus în eroare că va contruit un complex sportiv multifuncțional în Municipiul Chișinău, pe un teren ce nu-i aparținea. În urma schemei puse la cale de Vucol, compania deținută de cetățeanul slovac ar fi fost păgubită cu 210.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul Octavian Vucol

Procesul lui Octavian Vucol a ținut șapte ani, cauza fiind examinată în procedură generală. Fostul președinte al Federației de Baschet nu și-a recunoscut vina.

Pe 21 noiembrie, Judecătoria Chișinău l-a condamnat la opt ani de închisoare, pentru „comiterea infracțiunii de escrocherie”. Instanța a decis ca Octavian Vucol să execute pedeapsa în penitenciar de tip închis. Totodată, judecătorii au decis că Vucol nu are dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita vreo activitate în sfera publică pe un termen de 3 ani. El trebuie să plătească și despăgubiri, echivalentul în lei a sumei de 175 de mii de euro.

Doi înculpați din dosar au scăpat de pedeapsă

Alți doi inculpați din dosar, un electrician şi un director de firmă, au fost acuzați de favorizarea infracțiunii, însă au scăpat de răspunderea penală deoarece a intervenit prescripția faptelor.

În același caz, un ofițer CNA, Ruslan Harcenco, a fost condamnat în decembrie 2022 la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis. El a fost judecat pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari.

În 2016, el ar fi pretins și primit suma de 100.000 de euro pentru a influența urmărirea penală și a obține o decizie favorabilă în cazul lui Octavian Vucol.