Carburanți mai scumpi în Republica Moldova. Prețul benzinei și al motorinei la pompă

Carburanți mai scumpi în Republica Moldova. Prețul benzinei și al motorinei la pompă Sursa foto: Arhiva EVZ

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat luni, 27 noiembrie, noi prețuri maxime la produsele petroliere principale de tip standard, care vor fi valabile începînd cu 28 noiembrie.

Prețul la benzină și motorină în Republica Moldova, începând de marți, 28 noiembrie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că prețul maxim al litrului de benzină A-95 va fi 23,60 lei/litru (+1 ban), iar al motorinei fără denumire comercială – 21,73 lei/litru (+4 bani).

Începînd cu 1 septembrie 2021, ANRE reglementează prețurile doar pentru benzina A-95 și motorina fără denumire comercială. În același timp, este interzisă vînzarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț care depășește prețul maxim stabilit de ANRE. Prețurile altor tipuri de produse petroliere vor fi stabilite de fiecare benzinărie individual. Benzinăriile au dreptul să comercializeze cu amănuntul alte tipuri de produse petroliere principale, cu excepția celor pentru care ANRE stabilește prețuri maxime, numai cu condiția ca la aceeași stație de alimentare să fie vîndute și produse petroliere principale de tip standard.

Prețul la benzină și motorină în Republica Moldova. Situația energiei electrice

Sunt și vești bune pentru Republica Moldova. Ministrul energiei de la Chișinău,

, a anunțat că Republica Moldova nu va avea probleme legate cu încălzirea, în această iarnă.

”Nu a fost niciodată în istoria Republicii Moldova vreo iarnă de care noi să fim pregătiți mai bine. În primul rând, din punct de vedere al securității alimentării cu energie electrică, noi avem contract pe termen lung cu Centrala Termoelectrică Moldovenească. Chiar dacă acest contract nu va fi executat, din varii motive, cine știe ce poate să se întâmple, noi deja avem experiența de a achiziționa energie electrică de pe piața europeană. Securitatea furnizorilor de energie nu se mai pune în discuție – ea este asigurată. Acum întrebarea ar rămâne despre preț.

victor parlicov

Victor Parlicov. Sursa foto: FB

Cu ce preț am fi achiziționat această energie electrică, dacă nu era livrată de stânga Nistrului. Anume din acest motiv noi am luat decizia ca toate gazele care vin de la Gazprom, indiferent de preț, care acum chiar este mai înalt, să meargă în stânga Nistrului. În primul rând, ca să asigurăm acolo o stabilitate socială. Și, în al doilea rând, să avem energie electrică la prețuri competitive. Pe partea de gaze avem diversificate sursele de aprovizionare a Republicii Moldova. Pentru prima dată avem stocuri de gaze, care practic ne ajung să trecem întreaga iarnă”, a declarat ministrul Energiei într-un interviu pentru dw.com.

Prețul la gaze în regiunea transnistreană

Despre faptul că Republica Moldova procură în continuare energie electrică de la centrala electrică de la Cuciurgan - Transnistria, pe care o produce din gazul rusesc. Victor Parlicov, a explicat.

”În primul rând, această structură contractuală și acest model prin intermediul căruia Gazprom, Federația Rusă, subvenționează regiunea transnistreană cu gaz gratuit există de 30 de ani. Sigur că noi, cei de pe malul drept, avem acum cu mult mai multe opțiuni. Sigur că putem să ne asigurăm și nu depindem de gazele de la Gazprom. Totodată, trebuie să înțelegem că pe malul stâng trăiesc concetățenii noștri.

Peste 90 la sută din cei care trăiesc acolo au cetățenia Republicii Moldova. Renunțarea la această formulă ar fi un șoc și o povară pe care ei nu și-o vor putea asuma. Știți care este prețul la gaze în regiunea transnistreană? Un leu pentru un metru cub, aproximativ. Deci, puneți-i astăzi să plătească 18 lei sau 10 lei. De unde să ia oamenii aceștia atâția bani ca să achite facturile la prețurile reale?

Atunci când acceptăm modelul prin care achiziționăm energie electrică de la ei, de fapt, facem două lucruri. Încercăm să păstrăm stabilitatea regiunii transnistrene. Pentru că, repet, dacă dispare din formulă gazul de facto gratuit, ei intră în colaps. Și oamenii aceștia nu vor dispărea. Sunt 250-300 de mii de cetățeni, majoritatea cetățeni ai noștri, nu se vor evapora și vor sări peste Ucraina să se ducă în Rusia. Ei ori vor îngheța acolo și vom avea o criză umanitară acolo, ori vor veni încoace”, a explicat ministrul.