Aparatul electrocasnic care consumă 5% din energia electrică din casă. Evitați să-l folosiți foarte des

Aparatul electrocasnic care consumă 5% din energia electrică din casă. Evitați să-l folosiți foarte des Facturi la energie. Sursa foto: Arhivă EVZ

Electrocasnicele pot fi adevărate consumatoare de energie electrică, în special cele pe care avem obiceiul să le ținem în priză. Există însă un aparat electric care consumă foarte multă energie chiar dacă nu trebuie să fie mereu conectat la energie.

Fierul de călcat îți poate crește considerabil costurile la energie, în special dacă este folosit foarte mult. În medie, un fier de călcat electric are o putere cuprinsă între 1.000 și 2.000 de wați. De obicei, majoritatea fiarelor de călcat electrice consumă aproximativ 5% din energia electrică din casă.

Cât curent consumă un fier de călcat

Fierul de călcat consumă între 1.500 si 2.500 de wați. Să luăm, în medie, 2.000 wați = 2 kw. Dacă îl folosim zece ore, acest lucru înseamnă că, într-o lună, consumul total este 2 kw x 10 h = 20 kwh. La un preț mediu de 0.80 lei pe kwh, fierul de călcat ajunge să  aducă în plus la factură suma de  16 lei.

Și o mașină de spălat consumă destul de multă electricitate. De exemplu, pentru un singur ciclu de spălare consumă un kw. Dacă speli în fiecare zi, câte o singură mașină, se ajunge la un consum de 30 kw. Mai mult decât atât, trebuie să știţi că acest electrocasnic consumă chiar şi atunci când nu o folosim. Dacă o ținem în priză tot timpul, mașina de spălat consumă  0,4 w/ora, adică 9,6 w/zi, 0,29 kw/lună, ceea ce înseamnă 0,22 lei/lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma unui simplu calcul, reiese faptul că mașina de spălat consumă cât 3.000 de becuri economice și într-un singur minut cât alte electrocasnice în șase ore.

Cum poți curăța rapid talpa fierului de călcat

Atunci când nu suntem atenți sau ne grăbim, se întâmplă adesea ca materialul hainelor să se prindă de talpa fierului de călcat. Există însă anumite ingrediente care te ajută să elimini foarte rapid murdăria.

Un ingredient ar fi oțetul. Acesta este cel mai bun aliat când vine vorba de curățarea dificilă a vaselor și iată că este eficient și în ceea ce privește curățarea fierului de călcat. De asemenea, și pasta de dinți este foarte folositoare. Ea ajută în special la curățarea petelor închise la culoare. Însă, acest lucru trebuie făcut atunci când fierul este rece și funcția de aburi este activată, potrivit Cancan.