Evenimentul Zilei > Social > CINEMATOGRAFIE de CINCI STELE. „Octav” sau ecranizarea unei prietenii de-o viață
CINEMATOGRAFIE de CINCI STELE. „Octav” sau ecranizarea unei prietenii de-o viață

CINEMATOGRAFIE de CINCI STELE. „Octav” sau ecranizarea unei prietenii de-o viață

„Octav” este filmul de lung metraj care reunește „doi monștri sacri” ai cinematografiei românești: Marcel Iureș și Victor Rebengiuc

Filmul Octav, în regia lui Serge Ioan Celebidachi, în rolurile principale fiind Marcel Iureș și Victor Rebenciuc descrie o poveste care celebrează viața și aduce omagii purității copilăriei, prieteniei, dragostei și nostalgiei dulce-amăruie. Lung-metrajul este o coproducție Romania — Marea Britanie, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, producator fiind Adela Vrînceanu Celebidachi.

Trecut artistic de 32 de ani

Marcel Iureș și Victor Rebenciuc au un trecut artistic comun, care se întinde din anul 1985, până în prezent. Destinele lor s-au intersectat atât pe marele ecran, cât și în teatru. Prima întâlnire a avut loc în 1985, pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, într-o producție clasică impresionantă – „Hamlet”, purtând semnătura regizorului Alexandru Tocilescu. Marcel Iureș îl întruchipa pe Horațio, în timp ce Victor Rebenciuc avea rolul groparului. În ultima creație a celebrului regizor Liviu Ciulei, în anul 2000, Marcel Iureș îl interpretează genial pe Hamlet, tot la Bulandra, în rolul lui Claudius fiind Victor Rebenciuc. Ambele montări ale cunoscutei drame shakespeariene au reprezentat un imens succes teatral, cu reverberații puternice din partea publicului. Un moment creativ unic în cariera celor doi actori. Între cele două reprezentații hamletiene, Marcel Iureș și Victor Rebenciuc au jucat împreună și în anii ce au urmat, în „Dimineața pierdută” (1986), de Gabriela Adameșteanu sau în „A treia țeapă” (1988), de Marin Sorescu.  

Octav, o provocare pe viață și pe moarte

„Nu am mai întâlnit niciodată așa ceva, în ultimii 25 de ani, în România. Este cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum”, declară Marcel Iureș despre rolul în care a fost distribuit în filmul Octav (2017).

Numeroasele nuanțe ale personajului său, care îl determină să își retrăiască momentele cheie din trecut, de la jocurile copilăriei, prima dragoste și până la amintirile dureroase legate de familia sa, toate acestea prin prisma constiinței unui om de 80 de ani, reprezintă o provocare pentru Marcel Iureș. „E ca un fel de probă, un fel de examen, să vedem ce am putea găsi util, din toate personajele pe care le-am jucat până acum”, continuă protagonistul lui Octav. Iar rezultatul este unul magistral, Marcel Iureș construind cu măiestrie povestea unui om în care ne regăsim cu toții.

„Este o poveste profund umană. Este principalul motiv pentru care am fost atras să joc în acest film”, explică Marcel Iureș.

În film, Octav îl reîntâlnește pe Spiridon, bunul său prieten din copilărie, interpretat cu măiestrie de Victor Rebengiuc.

„Este rolul unui om care își întâlnește un vechi prieten, pe care îl așteapta de multă vreme, cu o bucurie nemăsurată, pe care nu o mai credea posibilă. Iar ce îmi place mie, cel mai mult, este devotamentul prietenesc, dezinteresat, prezentat în film. Și asta, într-o lume reală total interesată”, mărturisește, la rându-i Victor Rebengiuc, referindu-se la personajul său, Spiridon.

Despre colaborarea cu Victor Rebengiuc, Marcel Iureș afirmă că „Victor este unul dintre stâlpii groși, pe care se sprijină teatrul românesc. Dacă tragem acest stâlp doi centimetri la dreapta sau la stânga, teatrul românesc se dezechilibrează. Victor Rebengiuc poate fi orice. E greu de descris.”

Filmul va avea lansarea oficială în cinematografe pe data de 6 octombrie.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: