Oceanele, prea zgomotoase pentru balene

Oceanele, prea zgomotoase pentru balene

Nivelul zgomotului din oceanele lumii cauzează probleme serioase pentru balene, delfini şi alte mamifere marine, atenţionează un raport citat de BBC.

Raportul International Fund for Animal Welfare (IFAW), denumit  "Zgomotul oceanelor: daţi-l mai încet", spune că vacarmul de sub mări blochează comunicarea dintre animale şi întrerupe hrănirea lor.

Sonarele navale au fost implicate în moartea unor cetacee, iar în unele regiuni, nivelul "gălăgiei" din ocean se dublează o dată la fiecare decadă. IFAW spune că, deocamdată, măsurile de protecţie au eşuat.

"Umanitatea pur şi simplu îneacă animalele marine", a spus Robbie Marsland, directorul IFAW pentru Marea Britanie, citat de BBC.

Sunetul este foarte important pentru balene şi delfini, chiar dacă modul în care aceste mamifere îl folosesc nu este pe deplin înţeles de cercetători.

Balenele albastre şi cele cu cocoaşă produc mesaje de frecvenţă joasă care pot călători mii de kilometri prin apă. Delfinii şi balenele cu dinţi generează sunete cu frecvenţe mai înalte pentru a-şi localiza prada.

Însă zgomotul produs de motoarele navelor interferează cu cele ale balenelor şi ale delfinilor. Problema este că majoritatea activităţilor care generează problema, precum comerţul naval, fac parte din economia modernă.

Ne puteți urmări și pe Google News