„Putin are șansa de a reveni pe linia legislației internaționale”, a spus Obama.

„Dar înainte să se întâmple asta, Putin trebuie să facă pași concreți, în săptămânile următoare, printre care să recunoască noul președinte ales al Ucrainei, Petro Poroșenko, să oprească fluxul de arme peste graniță în Ucraina și să stopeze sprijinul pentru separatiștii pro-ruși din Ucraina”, a spus liderul de la Casa Albă, potrivit CNN.

„Nu putem pur și simplu să permitem aceste lucruri”, a spus Obama, alături de premierul britanic David Cameron, la finalul unor discuții bilaterale.

„Simplul fapt că unii dintre soldații ruși s-au retras de la graniță și că Rusia destabilizează situația din Ucraina prin alte metode, mai degrabă decât explicit și deschis, nu înseamnă că ne putem permite trei sau patru sau șase luni de violență continuă și conflicte în Estul Ucrainei”, a explicat liderul american.

Dacă Rusia nu calmează situația, liderii G7 sunt uniți și gata să impună noi sancțiuni economice dureroase, a mai precizat Obama, cu consecințe pentru poporul rus. „Astăzi, în contrast cu economia globală în creștere, economia rusă este mai slabă decât de obicei din cauza alegerilor făcute de liderii ruși”, a spus el.

Putin a fost exlcus de la ceea ce era planificat a fi summitul G8, care să aibă loc la Soci, în Rusia, ca parte a măsurilor de sancționare a Moscovei din cauza anexării regiunii Crimeea din Ucraina.

Este pentru prima dată în 20 de ani când Rusia nu participă la reuniunea celor mai mari puteri economice ale lumii, a arătat Obama, adăugând că acest lucru s-a petrecut din cauza acțiunilor Moscovei, care a violat legislația internațională și a încălcat principiile grupului țărilor ceșe mai dezvoltate.