În loc să lansezi nave de pe suprafața Pământului mai bine un ascensor

După cum ştim deja lansările rachetelor sunt dificile, riscante, scumpe, necesită mult combustibil dar şi poluează. Curând ar putea fi însa de domeniul trecutului deoarece oamenii de ştiinţă se gândesc la un lift care să facă legătura cu spaţiul extraterestru. Este o idee şocantă, dar elevatorul spațial a trecut dincolo de „ficțiune”. Doi astronomi de la Universitățile Cambridge și Columbia cred că au o alternativa.

Ei numesc proiectul Spaceline

Oamenii de ştiinţă propun un turn sau un cablu care se extinde de la suprafața Lunii la orbita geosincronă din jurul planetei. Nu este surprinzător, această idee a fost expusă încă din anii ’70. Cu alte cuvinte, alții au sugerat-o mult înainte, şi pare să funcționeze. Mai mult, ar putea să coste doar câteva miliarde de dolari.

Spaceline-ul ar fi mai degrabă asemănător cu un turn – o bucată de material subțire puternic care se întinde la aproximativ 225.000 de mile de la suprafața Lunii până la o distanță sigură deasupra planetei. Liftul va consta în doi sateliti cubici, cu latura de 10 centimetri, conectati de un cablu de oţel. O cutie motorizată va călători înainte şi înapoi, de-a lungul cablului, între cei doi sateliţi, iar camerele cu care sunt dotaţi sateliţii vor monitoriza totul. „Va fi primul experiment din lume care va testa mişcarea liftului în spaţiu„, a declarat un purtător de cuvânt al Universităţii,

Cercetătorii spun că acest proiect nu este doar „teoreticism”, este cu siguranță ceva realist pe care nimeni nu vrea să-l ia în serios. Speranţa stă în  miliardari care investesc în domeniul spațial şi poate vor face ca un elevator spre lună să fie următorul lor proiect.

Desi ideea unui lift spatial e veche, nu a fost până acum luată în serios deoarece că nu s-a găsit un material îndeajuns de robust încât să reziste tensiunii induse de forţa centrifugă, de forţele gravitaţionale ale Pământului, Lunii şi Soarelui. Se speră ca în următorii ani sa fie descoperit un astfel de material rezistent, notează techcrunch.