O piesă de teatru care-ţi taie cheful

O piesă de teatru care-ţi taie cheful

„-Ţie nu-ţi dau chiloţi tetra în armată? -Ba da, dar în permisie îi port pe-ai mei!”

A fost singurul schimb de replici la care s-a putut schiţa un zâmbet, marţi seară, la „Bad Bed Stories” („Poveşti de noapte bună pentru adulţi”). Piesa fraţilor Presniakov - regizată de Chris Simion, montată la Teatrul Naţional din Iaşi - s-a jucat şi în Capitală, la Teatrul Foarte Mic.   Spectacolul - în care Mihaela Rădulescu e invitat special, fiind prezentă într-o proiecţie video, dând sfaturi de urmat când viaţa de cuplu o ia razna - e o amestecătură de destine aruncate într-un pat, din care nu înţelegi mare lucru. Un spectacol cu bâlbe, cu şase poveşti, spuse în rezumat, şi patru personaje (jucate de actorii Puşa Darie, Octavian Jighirgiu, Petronela Grigorescu şi Cosmin Maxim), schiţate doar prin vestimentaţie, fără să-ţi rămână-n minte cu vreun gest, vreo replică, fără să stârnească vreo emoţie. Un spectacol de la care mulţi au decis să plece încă de la primele scene, indiferenţi la sexshow- ul despre „frustrările cuplului contemporan”, care, parafrazând replica din „Filantropica”, „sunt complexe şi au multe aspecte”. Prea multe pentru a fi băgate, toate, într- o singură piesă de teatru.

Ca într-un banc sec, două lesbiene, doi homosexuali, un pedofil şi alţi nefericiţi în cuplu se întâlnesc într-un pat. Mare şi roz. Simulează contactul sexual, în diverse poziţii, dansează, fumează, se roagă, se amuză umflând prezervative şi jucându- se cu vibratoare muzicale, râd, urlă, plâng. Fac de toate. Numai teatru de aplaudat nu.   Într-un decor aglomerat cu jucării sexuale - muzicale (chiloţii cu cap de ren cu belciug în nas) sau din bom boane - şi haine destul de ponosite pentru a fi sexy, „realitatea zilelor noastre” se spune în combinaţii de cuvinte care nici măcar nu te amuză, darămite să te pună pe gânduri. „I’m not silly” „Apropo, când ai tras primul pârţ de faţă cu mine?”, „El o sugea pentru un palton, dar nu un palton oarecare”, „Eu n-am nimic în cur, doar chiloţii”, „De ce nu putem doar să ne-o tragem şi să vorbim?” sunt doar câteva dintre replicile care, combinate cu jocul actorilor mai slabi chiar şi decât cei din emisiunile- făcătură, gen „Trădaţi în dragoste”, i-au făcut să plece, înainte de final, pe vreo zece spectatori şi le-a dat idei de abandon multora, care „au rămas din politeţe”.

După o oră şi jumătate de „Bad Bed Stories”, îţi vine să spui exact ce scrie pe tricoul Mihaelei Rădulescu, prezentă în film: „I’m not silly”. „Nu sunt prost” să cred că asta- i o piesă bună.

Ne puteți urmări și pe Google News

P.S.: Şi ca să nu rămâneţi cu întrebări: chiloţii de la începutul articolului, cei purtaţi în permisie, erau o pereche neagră, cu aţă la spate şi trompă luuungă în faţă. Iar Mihaela Rădulescu nu a fost prezentă la cele două reprezentaţii de la Teatrul Foarte Mic. „A avut probleme personale”, după cum ne-a precizat.