Conform legii, persoanele asigurate beneficiază de gratuitate pe perioada spitalizării, iar unitătile spitalele decontează prestațiile medicale de la bugetul Casei Nationale de Asigurări de Sănătate. Doar sumele prevăzute la capitolul cazare, fără a include costurile cu medicamentele, investigațiile si procedurile medicale sau hrana bolnavului, sunt uriase.

Un decont de cheltuieli predat în copie unei persoane asigurate care a stat trei zile în Spitalul Judetean de Urgentă Vaslui arată în detaliu aceste cheltuieli, informează colegii de la ziarul vasluian Vremea Nouă. Astfel, spitalul a încasat de la CJAS pentru cele opt zile de spitalizare 4.838 de lei. Din această sumă, doar 86 de lei reprezintă medicamentele, 24 de lei reprezintă hrana, 440 de lei analizele de laborator si 44 de lei cheltuieli pentru materiale sanitare.

Toate astea în vreme ce simpla cazare într-un pat dintr-un salon din secție costă 4.232 de lei lei, adică 529 de lei pe noapte. Pacientul în cauză a precizat pentru Vremea Nouă că a stat într-un salon cu opt paturi, cu toaletă și baia în salon, cu utilități de un nivel mediu.