O lira, mai mult de doi dolari americani

O lira, mai mult de doi dolari americani

Moneda americana a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 26 de ani.

Dolarul a fost cotat in ultimele doua zile la cel mai redus nivel fata de lira sterlina din ultimii 26 de ani: pe pietele interbancare, o lira a fost 2,01 dolari.

Aprecierea lirei, care a ajuns la cel mai ridicat nivel consemnat dupa iunie 1981, s-a datorat asteptarilor ca dobanda de referinta sa fie majorata, potrivit BBC.

Moneda americana s-a plasat si la un nivel minim record in raport cu euro, influentand negativ piata europeana de capital deoarece investitorii sunt ingrijorati de posibilul impact asupra exporturilor, potrivit Reuters. Euro a depasit nivelul de 1,36 dolari pe unitate pentru prima oara in ultimii doi ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declinul accentuat al dolarului, determinat de anticiparea de catre piete a reducerii dobanzilor in Statele Unite, in paralel cu scumpirea creditelor in alte tari, a contribuit la cresterea cotatiei aurului.

Cotatiile, miscate de dobanzile anticipate

Banca Angliei va majora dobanzile la 5,5% pe 10 mai, se asteapta pietele. In acest an, banca centrala ar urma sa mai mareasca inca o data dobanzile.

Lira s-a apreciat dupa ce informatia ca doi membri din noua ai comitetului de politica monetara al Bancii Angliei au votat pentru marirea imediata a dobanzilor. Ceilalti sapte membri ai Comitetului au votat mentinerea dobanzilor la 5,25%.   Pe de alta parte, analistii anticipeaza ca Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite va reduce, in cursul lunilor urmatoare, dobanda de referinta, ca urmare a inflatiei sub asteptari din luna martie. In prezent aceasta este de 5,25%.

Influente pe piete

Datele din Statele Unite privind inflatia contrasteaza cu majorarea accelerata a preturilor de consum in Marea Britanie in aceeasi perioada, care a declansat, marti, aprecierea lirei la maximumul ultimilor 15 ani.

„Este evident ca ritmul de crestere economica din SUA incetineste, inflatia s-a redus, iar Fed este pe cale de a micsora dobanda de referinta, in timp ce alte banci centrale vor face majorari”, a declarat Johan Javeus, analist pentru piete valutare la firma SEB Merchant Banking.

Piata de capital europeana a fost influentata negativ de cotatiile ridicate ale lirei si ale monedei europene. Indicele bursier paneuropean FTSE 300 a coborat cu 0,4%, la 1,566 puncte, in timp ce indicele FTSE 100, care include actiunile celor mai importante companii listate la bursa londoneza, a scazut cu circa 30 de puncte, la 6,469 puncte. Cotatia redusa a dolarului a alimentat cresterea pretului aurului, la 690-690,5 dolari pe uncie, aproape de recordul din ultimele 11 luni, atins luni: 691 dolari pe uncie.

EFECTE

Cine castiga?

Lirele britanicilor valoreaza mai mult daca ar face cumparaturi in SUA. La casele de schimb, acestia nu vor primi chiar 2,01 dolari pentru o lira, ci mai putin. Aceasta cotatie a fost stabilita pe pietele interbancare, unde tranzactiile vizeaza sume impresionante. Americanii care vin in Anglia vor obtine insa mai putine lire.