Evenimentul Zilei > Actualitate > O cincime din speciile de animale, în pericol de dispariţie
O cincime din speciile de animale, în pericol de dispariţie

O cincime din speciile de animale, în pericol de dispariţie

LECŢIA DE ECOLOGIE Nu mai puţin de 50 de specii de mamifere, păsări şi amfibieni se apropie de extincţie în fiecare an, din cauza impactului agriculturii extensive, al tăierii pădurilor, al supra-exploatărilor şi al invaziei speciilor străine, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

IUCN a lansat acum două zile, în cadrul Conferinţei de la Nagoya privind Biodiversitatea, un studiu recent care arată starea gravă în care se află aceasta, în prezent. Publicaţia precizează că situaţia ar fi putut să fie mult mai gravă, dacă la nivel global nu ar fi fost puse în practică numeroase eforturi de conservare, potrivit unui comunicat transmis de WWF România.
"Dacă statele lumii nu vor reuşi să facă progrese în privinţa ABS, protejarea resurselor naturale se află într-un mare pericol", a declarat James Leape, Director WWF Internaţional. Astfel, WWF solicită guvernelor să ajungă la un acord asupra partajării beneficiilor resurselor genetice şi să întocmească un plan coerent de stopare a pierderii biodiversităţii până în 2020, se arată în comunicat.
Stâlpul de susţinere se clatină
Conform studiului IUCN, Asia de Sud-Est este martora celor mai semnificative pierderi, în mare parte cauzate de plantarea culturilor străine de ulei de palmier, de operaţiunile comerciale de prelucrare a lemnului, de transformarea terenurilor agricole în orezării şi de vânătoarea nesustenabilă.
Zone precum părţi din America Centrală, Anzii tropicali din America de Sud şi chiar Australia au suferit şi ele pierderi, cauzate în mod deosebit de impactul nimicitor al ciupercii-parazit chytrid asupra amfibienilor.
"Stâlpul de susţinere al biodiversităţii începe să cedeze", afirmă Edward O. Wilson, scriitor şi profesor de ecologie la Universitatea Harvard. "Un pas mic înainte pe Lista Roşie înseamnă, de fapt, un pas mare către extincţie. Aceasta reprezintă doar un fragment din ceea ce întampla cu biodiversitatea la nivel mondial."
WWF: speciile tropicale au scăzut cu 60% în ultimii 40 de ani
Pe 13 octombrie, WWF a lansat ediţia 2010 a Raportului Planeta Vie, cel mai important raport ce indică starea de sănătate a Planetei. Raportul arată o scădere a biodiversităţii cu 30%, faţă de 1970, speciile tropicale traversând un declin alarmant.
Mai mult, consumul de resurse naturale depăşeşte cu 50% capacitatea de susţinere a Pământului, iar tot mai multe state alunecă spre o criză de apă. În total, amprenta ecologică a omenirii s-a dublat din 1966 până acum, ceea ce înseamnă că, în prezent, Pământul are nevoie de un an şi jumătate pentru a produce resursele pe care noi le consumăm într-un an. Citiţi aici mai multe informaţii.
WWF solicită reprezentanţilor ţărilor care s-au reunit la Nagoya adoptarea unui obiectiv coerent de conservare a biodiversităţii şi anume "20% pentru 2020" în ceea ce priveşte suprafaţa ariilor protejate, care, la nivel naţional, ar asigura supravieţuirea şi bunăstarea tuturor ecosistemelor terestre şi de coastă. Acelaşi obiectiv ar include şi acorduri la nivel internaţional, pentru protejarea suprafeţelor oceanice bogate în biodiversitate care se află în afara jurisdicţiilor naţionale, se mai arată în comunicat.

  • Pierderi de 4,5 trilioane de dolari din cauza problemelor de biodiversitate

În fiecare vineri, evz.ro vă oferă lecţie de ecologie.