527 de acte (acţiuni sau ameninţări) au fost înregistrate între 1 ianuarie şi 31 iulie 2014, comparativ cu 276 în primele şapte luni ale anului 2013, a precizat într-un comunicat CRIF, citând cifre stabilite de Serviciul de Protecţie al Comunităţii Evreieşti (SPCJ) pornind de la date provenite de la Ministerul francez de Interne.

Într-un comunicat diferit postat pe pagina sa de Facebook, SPCJ a precizat că acţiunile antisemite (violenţe, atentate sau tentative de atentate, incendii, vandalisme) s-au înmulţit mai mult (+126%) decât ameninţările (afirmaţii, gesturi, manifeste, scrisori, inscripţii), al căror număr a crescut cu 79%.

Astăzi, la Berlin, cancelarul german Angela Merkel urmează să rostească un discurs în care va condamna antisemitismul, pe fondul unei creșteri a fenomenului și în Germania.

Discursul va avea loc la o mare manifestație la Poarta Brandenburg, unde sunt așteptați circa 10.000 de participanți, organizată pentru a comemora 75 de ani de la izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial.

Într-o intervenție recentă, Merkel a subliniat că nu există o singure instituție care reprezintă comunitatea evreilor din Germania care să nu fi cerut protecția poliției în actualul climat tensionat. O explozie de ură împotriva evreilor a avut loc în contextul onfensivei israeliene din Fâșia Gaza, din iulie, au mai denunțat liderii comunității.

Săptămâna trecută, o svastică și sloganul nazist „Sieg Heil” au fost desenate pe zidurile unei clădiri care adăposește un ziar în orașul Cottbus, din estul Germaniei.

 

Te-ar putea interesa și: