Noul sef al BM, "o oportunitate irosita"

Noul sef al BM, "o oportunitate irosita"

Fostul subsecretar de stat al SUA, Robert Zoellick, este adeptul protectionismului, iar nominalizarea sa la presedintia Bancii Mondiale (BM) reprezinta o "oportunitate irosita", considera profesorul Joseph Stiglitz, fost economist-sef al institutiei financiare, transmite Reuters.

Stiglitz, castigator al unui Nobel in economie, a afirmat ca mandatul lui Paul Wolfowitz la conducerea Bancii Mondiale a fost un „dezastru” si a contestat capacitatea succesorului sau de a pune capat protectionismului.

„Robert Zoellick a aparat protectionismul din agricultura americana pana la esuarea negocierilor comerciale mondiale, in perioada cand reprezenta Statele Unite la discutii. Cum ar putea, ca viitor presedinte al Bancii Mondiale, sa ceara desfiintarea subventiilor din agricultura, care favorizeaza statele dezvoltate in detrimentul celor sarace?”, a spus Stiglitz. Zoellick, fost reprezentant pentru comert al Statelor Unite, a fost nominalizat de catre presedintele George W. Bush la conducerea Bancii Mondiale.

Ne puteți urmări și pe Google News