Evenimentul Zilei > International > Cine este noul președinte al Indiei?
Cine este noul președinte al Indiei?

Cine este noul președinte al Indiei?

Avocatul Ram Nath Kovind, în vîrstă de 71 de ani, a fost ales, joi, președinte al Indiei, devenind al doilea șef de stat provenit din rîndurile daliților, o comunitate aflată la nivelul cel mai de jos al sistemului indian de caste.

Kovind a obținut 65,5% din voturile colegiului electoral, format din parlamentari din legislativele național și regionale ale Indiei, potrivit AFP.com

  El a fost susținut pentru ocuparea acestei funcții de către  formațiunea de guvernămînt Bharatiya Janata Party (BJP) și de premierul Narendra Modi. Principalul său contracandidat, Meira Kumar, susținută de Congresul național indian, provenea tot din comunitatea dalită.

Născut într-o familie de agricultori din Uttar Pradesh, Ram Nath Kovind a deținut diferite posturi în BJP,fiind totodată fost guvernator al statului Bihar. Acesta urmează să fie învestit la 25 iulie, după ce actualul șef de stat, Pranab Mukherjee, reprezentant al Congresului național indian, își va încheia mandatul de cinci ani.

Alegerea sa întărește poziția premierului naționalist hindus și i-ar putea permite să cîștige puncte în rîndurile celor 200 de milioane de daliți în vederea alegerilor legislative din 2019, cînd este de așteptat să candideze pentru un al doilea mandat. Baza electorală tradițională a BJP o constituie castele superioare.

Ram Nath Govind este al doilea președinte dalit al Indiei, după K.R. Narayanan, care a ocupat această funcție între 1997 și 2002.