Noul erou la Hollywood: muschi putini si minte multa
- Adam Popescu
- 4 noiembrie 2007, 02:00
Reteta eroului din productiile hollywoodiene nu mai contine aceleasi ingrediente folosite in filmele de actiune din anii ‘80.
Unele studiouri promoveaza imaginea agentului secret tatuat, dependent de adrenalina, intruchipat de Vin Diesel. In viziunea altora, Matt Damon este noul erou de actiune, evidentiat in seria filmelor „Bourne”.
Charles Bronson a murit, Clint Eastwood s-a orientat catre productie si regie, Chuck Norris face filme de televiziune, iar majoritatea starurilor care au adus profituri considerabile filmelor cu buget mare din anii ‘80 si ‘90, cum ar fi Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Steven Seagal sau Jean-Claude Van Damme ori nu mai suscita interesul publicului, ori au intrat in politica sau au luat pauze prelungite.
Potrivit „New York Times”, ultimul reprezentant al acestei categorii de actori este Will Smith, care a reusit, cu productia „Independence Day”, din 1996, sa refaca modelul supereroului cu charisma, priza la public si care are toate elementele necesare sa duca mai departe traditia filmelor cu buget impresionant si incasari pe masura.
Reinventarea unui personaj
Din momentul in care a aparut personajul Rambo, in urma cu peste 20 de ani, productia filmelor de actiune a devenit foarte importanta pentru studiourile hollywoodiene, care se intrec in a descoperi noi personaje, aducatoare de incasari fabuloase. Unele voci sustin ca toata aceasta agitatie legata de descoperirea unui nou Arnold scapa din vedere un aspect important: gusturile publicului se schimba si nu mai agreeaza aceeasi reteta a filmelor cu spioni, infractori si agenti secreti.
„Exista o generatie de staruri care a imbatranit”, afirma Tom Rothman, co-presedinte al Fox Filmed Entertainment, care detine si studiourile 20th Century Fox.
Fete noi
„In industria cinematografica, fiecare generatie noua are personalitatile ei, iar noi ne gasim acum in momentul in care are loc trecerea la o noua etapa.” Aparitia in ultimii ani a numeroase fete noi, distribuite in productii spectaculoase, cum ar fi The Rock, Tobey Maguire („Spiderman”) sau Ben Affleck („The Sum of All Fears”, „Daredevil”), Colin Farrel („S.W.A.T.”) sau noile ecranizari „Batman” si „Superman” nu mai da timp unui anume tip de erou sa se evidentieze si sa-si proclame suprematia.
Vin Diesel, pe numele adevarat Mark Vincent, a atras atentia cu ajutorul unei promovari agresive, realizata de producatorii care sperau sa puna bazele unei serii cu titlul „Triple X”.
Xander Cage, personajul interpretat de Diesel, este un individ dificil, acoperit cu tatuaje, mizantrop, a carui viziune dispretuitoare asupra vietii l-a facut sa devina un impatimit al sporturilor extreme si iubitor de adrenalina. In momentul in care este recrutat de guvernul SUA pentru a deveni agent secret, Cage isi foloseste in misiunile sale abilitatile sportive pentru a dejuca planurile inamicilor.
Publicul-tinta: tinerii Toate aceste caracteristici sunt bine gandite si tintesc catre publicul tanar, de sex masculin, care gusta acest gen de filme si care se poate regasi in imaginea noului erou. Stilul James Bond, cu costum si cravata, care bea Martini si are o atitudine aroganta nu mai este pe placul tinerei generatii. Xander Cage nu numai ca reflecta imaginea romantica a tinerei audiente despre ea insasi, insemnand indiferenta fata de autoritati, combinata cu dispretul fata de conformism, dar personifica in acelasi timp imaginea multietnica si multiculturala a noului val.
Tom Garner, co-actionar la Revolution Studios, sustine, la randul sau, ca filmele sunt cele care se schimba, si nu personajele. „Nu cred ca poti sa spui ca Vin Diesel este noul Arnold sau Stallone”. In prezent, filmele tind sa se transforme, iar genurile se intrepatrund. Un film nu mai poate fi catalogat la fel de usor ca acum 20 de ani drept „film de actiune”, „comedie” sau „thriller”.
Revolutia „Matrix”
Seria „Matrix” este considerata de unii „vinovata” de schimbarea la fata a modului in care erau realizate filmele de actiune. Producatorii Andy si Larry Wachowski au reusit sa-l integreze pe Neo (Keanu Reeves), eroul principal, intr-o lume complexa, care sfideaza gravitatia si care darama toate elementele traditionale folosite pana atunci in astfel de pelicule.
Cu ajutorul computerului, totul este posibil acum. „Inainte, distribuirea actorilor in astfel de productii se datora in mare parte calitatilor fizice ale acestora, insa „Matrix” a inlaturat aceasta practica”, adauga Garner.
„Matrix” este initiatorul unui stil care deschide o multime de posibilitati. Nu mai este nevoie sa angajezi actori care au petrecut ore in sir la antrenament, ci doar actori talentati”, declara Tom Garner.
Noua generatie a starurilor care joaca in filme de actiune este reprezentata, printre altii, de Ben Affleck si Tobey Maguire, actori profesionisti care-si construiesc personajul pe baza talentului actoricesc si lasa calculatorul sa faca elementele de cascadorie.
Filme „cu creier”
Megaproductiile din anii ‘80 si ‘90, al caror protagonist era Arnold Schwarzenegger, au fost inlocuite cu pelicule mai bine inchegate si care au mai multe personaje, cum ar fi „The Lord of the Rings” sau „Minority Report”. „„Matrix” este filmul care a oferit acestui gen un creier”, declara Jeanine Basinger, sef de catedra si specialist in cinematografie la Wesleyan University.
„Producatorii de filme si-au dat seama ca astfel de filme nu trebuie sa fie stupide. Publicul a stiut dintotdeauna asta, insa studiourile de-abia acum incep sa inteleaga.
Acest gen se maturizeaza, indiferent de starurile care vor aparea”, adauga Jeanine Basinger.
STARURI
Ce fac vechii eroi?
> Bruce Willis l-a scos de la naftalina in 2007 pe John McLane, eroul din „Die Hard”, si a insistat ca majoritatea cascadoriilor sa le realizeze el.
> Jean-Calude Van Damme a venit sa filmeze in Romania, insa timpul petrecut aici nu a fost lipsit de incidente. A frecventat mai multe discoteci din Bucuresti si a reusit sa fie protagonistul unor scene de actiune adevarate, din care a iesit cam „sifonat”.
> Arnold Schwarzenegger s-a tranformat din supererou in guvernator al Californiei, candidand din partea republicanilor.
> Sylvester Stallone l-a reinviat pe Rocky Balboa in 2006, cand a lansat inca un film din seria cu celebrul boxer. Initial, Hollywoodul a fost sceptic in legatura cu ideea lui Stallone, insa filmul nu poate fi trecut la categoria „esecuri”.