Comisarul Olli Rehn: "Regret decizia aberantă a Standard&Poor's de a tăia ratingul a nouă state din zona euro"

Comisarul Olli Rehn: "Regret decizia aberantă a Standard&Poor's de a tăia ratingul a nouă state din zona euro"

Agenţia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat ieri nouă ţări din zona euro. Pe lângă Franța, pe listă se află Italia, Spania, Austria şi Portugalia.

S&P a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda. Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă, se arată într-un comunicat S&P. Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia şi Irlanda au fost confirmate.

Agenţia a renunţat la supravegherea cu implicaţii negative pentru toate ratingurile celor 16 state. Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradată cu o treaptă, de la "AAA" la "AA+" şi a pierdut pentru prima dată calificativul maxim posibil. Pentru Italia şi Spania, retrogradarea a fost de două trepte, de la "A" la "BBB+" şi de la "AA-" la "A". Italia este a treia mare economie din zona euro, iar Spania a patra. Analiştii: povara datoriilor trece asupra statelor Economiştii români consideră că această măsură a agenţiilor de evaluare are ca scop accelerarea procesului de transmitere a datoriilor ţărilor asupra populaţiei din statele europene, în scopul protejării intereselor sectorului privat internaţional. Accesul României la pieţele financiare internaţionale rămâne dificil. Ollie Rehn: "Regret decizia aberantă luată de Standard&Poor's" Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi-a exprimat regretul faţă de decizia agenţiei de rating, potrivit AFP.

"După ce am verificat că momentul nu a fost ales la întâmplare, îmi exprim regretul pentru decizia aberantă luată de Standard&Poor's privind ratingul mai multor ţări din zona euro, în momentul în care acţionează în mod decisiv pe toate fronturile pentru a răspunde crizeiŢ, a afirmat Rehn într-un comunicat dat publicităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Olli Rehn a mai precizat că, în acest context, măsurile de consolidare bugetară şi de reforme structurale în statele din zona euro sunt şi mai necesare. "Deciziile recente ale UE, combinate cu acţiunile Băncii Centrale Europene, au contribuit la diminuarea tensiunilor pe piaţa datoriilor suverane", se mai arată în comunicatul de presă.

"În prezent este important să se definitiveze cât mai repede posibil forma şi funcţionarea Mecanismului european de stabilitate şi, după cum au hotărât, pe 9 decembrie, şefii de stat şi de guvern, să avanseze intrarea sa în vigoare în iulie 2012", a mai spus comisarul european. CITIȚI ȘI:

  • Scapă cine poate! Franţa, anunțată de S&P de scăderea ratingului. Germania rezistă
  • Efectele retrogradării ratingului: Povara datoriilor sectorului privat este preluată de către state