La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Klaus Iohannis a participat, la Berlin, la o „întâlnire de lucru“ cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, precum și cu primministrul belgian, Charles Michel şi prim-ministrul luxemburghez, Xavier Bettel.

După întâlnire, Iohannis a făcut un anunț care a provocat reacții critice. „Am propus ca şi o măsură concretă (…) crearea unei agenţii europene de combaterea terorismului (…) Ar înlocui multiplele entități care se ocupă acum cu prevenirea actelor teroriste“, a spus șeful statului.

Radu Soviani: „Vrea să desființeze SRI?“

După nici 24 de ore, presa a arătat că există deja instituții precum cea propusă de șeful statului. „Agenția pe care i-a pro pus-o Iohannis Angelei Merkel (…) există deja. Este vorba de Centrul European pentru Combaterea Terorismului, sub tutela Europol. Singura excepție ar putea fi cazul în care Iohannis nu se gândea cumva (…) să desființeze structurile naționale de combatere a terorismului și să le înlocuiască cu această «nouă agenție». Vrea Iohannis să desființeze SRI-ul?“, a scris jurnalistul Radu Soviani.

Centrul european de combatere a terorismului a fost înființat în ianuarie 2016. Unitatea va activa în domeniul schimbului de informații și va acorda asistență statelor membre UE în anchete antiteroriste.

Din 2007, la nivelul UE există și un coordonator anti-terorist, în persoana lui Gilles de Kerchove.

Urmează noi explicații

Potrivit unor surse politice, președintele va detalia, în următoarele zile, propunerea privind înființarea agenției europene anti- teroriste.

Șeful statului va explica ideea că, în ciuda faptului că există deja trei centre care se ocupă de combaterea fenomenului, o agenție ar avea o forță mai mare, ar obliga serviciile secrete să facă schimb de informații și chiar să organizeze acțiuni comune.