Noile modificări la Codul Rutier au intrat în vigoare. De ce schimbări esențiale trebuie să țină cont șoferii

Noile modificări la Codul Rutier au intrat în vigoare. De ce schimbări esențiale trebuie să țină cont șoferii Sursa: Arhiva EVZ

Modificările din ultima perioadă de la Codul Rutier au fost oficializate, potrivit unei hotărâri ce se aplică deja, astfel încât să reflecte schimbările apărute în ultima perioadă.

Noile modificări aduc acum interpretări mult mai clare referitoare la termini precum „intersecția în sensul giratoriu” sau expresia „retragerea permisului de conducere”, dar s-a completat regulamentul și cu noi prevederi de care șoferii trebuie să țină cont.

Astfel, în noile modificări a fost cuprinsă definiția intersecției cu sens giratoriu, dar s-au stabilit și regulile pentru circulația în acest caz. „Intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale”.

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noile schimbări din Codul Rutier

De asemenea, de acum, polițiștii de frontieră pot ă să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

O nouă modificare a venit în stabilirea circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi. Astfel, permisul de conducere se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat.

În plus, s-a redefinit expresia privitoare la retragerea permisului de conducere. Aceasta se poate aplica celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic sau dacă șoferul nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar dă impresia că ar fi consumat astfel de substanțe.

Regulamentul pentru șoferi, completat cu noi prevederi

În plus, s-a introdus în regulamentul Codului Rutier prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

De asemenea, în lege au apărut și noi explicații despre reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce. Astfel, acum cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea.

Mai mult, s-au stabilit și marcajele pentru stațiile de tramvaie fără refugiu pentru pietoni, potrivit avocatnet.ro.