Cum să procedezi dacă ai fost implicat într-un accident. Șoferii trebuie să cunoască acești pași

Cum să procedezi dacă ai fost implicat într-un accident. Șoferii trebuie să cunoască acești pași Sursa foto: Sergii Gnatiuk | Dreamstime.com

Atunci când sunt implicați într-un accident, nesoldat cu victime, șoferii trebuie să urmeze câțiva pași dacă vor să obțină documentul în baza căruia își pot repara mașinile.

Astfel, aceștia au la dispoziție două variante, și anume un drum la poliție sau încheierea unei constatări amiabile. În cazul unui accident în care au fost implicate doar două mașini și nu au rezultat alte pagube, o constare amiabilă este o alternativă pentru deplasarea la o secție de poliție, fiind aleasă de tot mai mulți șoferi. Deplasarea la o secție de poliție face ca șoferul vinovat să se aleagă și cu o amendă în plus.

Constatarea amiabilă, soluția la care apelează tot mai mulți șoferi

Încheierea unei constatări amiabile poate reprezenta o soluție mai simplă, având în vedere că totul constă în completarea unui formular tipărit sau, mai nou, un formular electronic accesibil printr-o aplicație pe telefonul mobil.

Formularul poate fi utilizat în România indiferent de locul producerii accidentului. Acesta se poate obține de la asigurătorul la care se încheie polița de asigurare auto obligatorie.

Informațiile cuprinse în formularul de constatarea amiabilă sunt:

  • data şi locul producerii accidentului;
  • datele de identificare ale conducătorilor auto implicaţi;
  • datele proprietarilor vehiculelor implicate;
  • datele vehiculelor implicate şi ale propriilor asigurători;
  • circumstanţele producerii accidentului.

De asemenea, constatarea amiabilă de accident poate fi utilizată în relația cu asigurătorii. Astfel, nu mai este necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţia rutieră, numai în situația în care formularul este completat şi semnat de către ambii conducători de vehicule implicați în accident.

În plus, ca totul să fie și mai simplu, șoferii au la dispoziție și formularul sub formă electronică. Completarea electronică a constatării amiabile se face prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila, potrivit playtech.ro.

România, țara cu cele mai multe accidente rutiere

România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de decese produse în accidente rutiere în anul 2021, conform unei statistici realizate la nivelul Uniunii Europene. Rata mortalităţii în România din această cauză este mai mult decât dublă faţă de media europeană.

Astfel, rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România în 2021 a fost de 93 la un milion de locuitori, faţă de 44 cât este media europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News