„Italia ar fi putut avea o ciudată cazuistică de pulmonită deja din noiembrie 2019 cu simptome foarte suspecte de Covid-19”. Această noutate lansată pe Twitter de Global Times – versiunea în engleză al organului de presă al Partidului comunist chinez – fără sursă sau link de trimitere, a lăsat fără replică presa internaţională.

China a dat de înţeles că Italia a fost epicentrul epidemiei de coronavirus. Iar acum a devenit întrebarea cheie pe care şi-o pun toţi, fiind deja verificat că Global Times a distorsionat voit un interviu. Este vorba de interviul dat de profesorul Giuseppe Remuzzi la un post de radio american foarte popular.

Expertul italian declarase că „a observat pulmonite foarte ciudate şi foarte grave la persoane în vârstă încă din noiembrie-decembrie. Aceasta vrea să însemne că virusul circula, cel puţin în Lombardia, înainte ca Planeta să afle şi să intre în criză”.

Cu alte cuvinte, profesorul Remuzzi ar fi susţinut că în Italia Covid-19 a început să circule înainte ca cei din China să recunoască existenţa acestuia, conform cu cele relatate de Libero Quotidiano.