Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Ţăranului Român lipsesc anul acesta, din motive obiective, de pe harta instituţiilor din Capitală care vor face noapte albă pe 16 mai.
Primul, care a avut anul trecut un record de vizitatori – 18.995 de copii, tineri şi adulţi –, se află în plin proces de renovare a clădirii şi modernizare a expoziţiei permanente, după ce a fost închis la începutul lunii ianuarie. Al doilea, care a primit în Noaptea Muzeelor 2008 peste 10.000 de persoane, se pregăteşte, de asemenea, de lucrări de renovare care ar putea dura, pe puţin, trei ani.
Peste 2.200 de muzee de artă, istorie, etnografie şi ştiinţă din 41 de ţări adună, într-o singură noapte, zeci de mii de vizitatori, în cadrul unui proiect de promovare culturală care a debutat la nivel european în urmă cu cinci ani. Motive „neartistice, neculturale”
„Noaptea Muzeului Antipa nu poate avea loc decât în muzeul nostru, nu în altă parte. Aşadar, în acest an nu putem organiza evenimentul, instituţia fiind închisă până pe 5 ianuarie 2010, pentru lucrări de restaurare a faţadei clădirii şi de modernizare a expoziţiei”, a declarat pentru EVZ Aurora Stănescu, Şef Secţie Relaţii publice, marketing cultural şi programe educaţionale la muzeul din Piaţa Victoriei. „Le promitem însă vizitatorilor noştri că ne vom revanşa în Noaptea Muzeelor 2010, cu programe interactive, aşa cum i-am obişnuit. Până atunci, pregătim o expoziţie-eveniment, care va ajunge în mai multe oraşe din ţară”, a precizat Stănescu.
Directorul Muzeului Ţăranului Român (MTR), Vintilă Mihăilescu, spune că instituţia nu poate fi vizitată în Noaptea Muzeelor din motive „neartistice, neculturale”. „Este o problemă tehnică la noi. De pe o zi pe alta trebuie să înceapă lucrările de consolidare la corpurile C1 şi C2. În această perioadă ne strângem lucrurile şi aşteptăm decizia finală: când se deschide şantierul şi dacă închidem instituţia de tot sau doar parţial. Ne-ar fi imposibil să organizăm aşa cum trebuie Noaptea Muzeelor”, a spus ieri Mihăilescu. Se estimează ca şantierul de la MTR să dureze cel puţin trei ani. Aşadar, până în 2012, în curtea Muzeului de La Şosea nu vor mai fi nopţi albe „video-music-gastro fusion”, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.
Vernisaje şi petreceri
Pe 16 mai, în noaptea de sâmbătă spre duminică, bucureştenii vor putea vizita gratuit mai multe instituţii din oraş. Potrivit Mediafax, la fel ca anul trecut, Muzeul Naţional de Artă al României va încerca să facă un circuit muzeal între clădirea sa de pe Calea Victoriei şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Istorie a României, vizitatorii urmând să ajungă dintr-un loc în altul cu autobuze RATB, puse la dispoziţie de autorităţi. Chiar dacă nu sunt stabilite toate detaliile din desfăşurător, e sigur că Muzeul de Artă va rămâne dechis până la ora 4.00, iar bucureştenii vor putea vizita atât galeria Europeană cât şi pe cea Naţională.
Muzeul Naţional de Artă Contemporană combină expoziţiile „Disobedience. An ongoing video archive” (curator Marco Scotini), „Fragility of Being”, care reuneşte lucrări din colecţia Museum der Moderne din Salzburg, şi „She Devil on Tour”. Pe terasa muzeului din incinta Palatului Parlamentului se va organiza o petrecere, iar în curte vor avea loc proiecţii de scurtmetraje.
Tradiţie franceză din 1999
Mozart, Vivaldi şi Haendel sunt atuurile Muzeului „George Enescu”, unde sunt programate recitaluri susţinute de Orchestra Liceului de Muzică „Dinu Lipatti”. Seara va fi completată cu ritmuri folclorice româneşti, muzică bizantină, melodii-emblemă din anii '80 şi proiecţia peliculei producţie TVR Media, „Enescu - în inima mea”, realizat de Florica Gherghescu.
Şi dacă Muzeul Satului va fi deschis doar pe timpul zilei, la Muzeul Municipiului Bucureşti se vor face ghidaje gratuite şi va fi prezentată expoziţia „Istoria Europei şi cea a Americii prin sigilii şi documente”. Muzeele Naţionale de Geologie şi de Istorie vor sta cu uşile deschise până după miezul nopţii, însă programul nu a fost stabilit încă.
Noaptea Muzeelor, organizată anual în preajma Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai), a debutat în Franţa, în 1999, iar din 2005 s-a extins în toată Europa. Potrivit Ministerului Culturii din Franţa, în acest an, evenimentul trebuie să „încurajeze interacţiunea dintre muzee şi actul de creaţie în toată diversitatea lui”. Noaptea Muzeelor 2009 va include, în premieră, Republica San Marino.