Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că iniţiativa legislativă „Fără penali în funcții publice” este constituțională. Scopul acestei inițiative este modificarea Constituției prin adăugarea unui articol care să stabilească faptul că persoanele condamnate definitiv nu mai pot ocupa funcţii publice.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat, marţi, că iniţiativa USR este una mincinoasă și că va fi supusă dezbaterii în Parlament.

„Avem undă verde în ceea ce priveşte constituţionalitatea, pentru că, după cum ştiţi, Curtea se pronunţă doar pe constituţionalitate şi raportat la actuala Constituţie. Această iniţiativă, aşa cum am spus-o şi mai demult, este o iniţiativă mincinoasă, pentru că strâng semnături pentru fără penali în funcţii publice şi când te uiţi în text constaţi că nu este vorba de toate funcţiile publice, ci doar de două, trei categorii de funcţii: deputaţi, senatori, preşedintele României, deci funcţii alese. Or, o astfel de minciună prezentată în faţa unor semnatari… Poate că persoanele respective îşi doreau să fie fără penali în toate funcţiile publice şi nu am înţeles de ce au făcut această deosebire cei de la USR, adică doar fără penali în funcţiile alese.

Ar putea să aibă o urmare la care nici nu s-au gândit şi anume, dacă acest lucru ar fi legiferat în acest sens, adică Constituţia, în mod limitativ, ar limita această interdicţie doar la funcţiile alese, celelalte legi care fac nişte limitări pentru alte funcţii care nu sunt alese ar deveni neconstituţionale. Adică s-ar da liber ca la toate funcţiile, altele decât alese, să se umple de penali", a afirmat Nicolicea, conform Realitatea.

De asemenea, acesta a mai spus că  că nu crede că procedura se va finaliza în această sesiune, ţinând cont şi de campania electorală.

„Ca procedură, intră în dezbaterea parlamentară, se amendează sau nu se amendează, se aprobă sau nu se aprobă, depinde de atitudinea celor care au făcut-o şi cred că ar trebui să înceapă cu: „Români v-am minţit”. Nu cred (că s-ar termina procedura până în vacanţă – n.r.), este exclus ţinând cont de campania electorală care bate la uşă.”, a menţionat Nicolicea.