Nicolescu: "Legea investiţiilor ar trebui modificată"

Nicolescu: "Legea investiţiilor ar trebui modificată"

Când vin în România, investitorii străini sunt descurajaţi de birocraţie, de lipsa infrastructurii rutiere şi de faptul că nu au exemple de afaceri de succes din ţară.

Investitorii străini sunt descurajaţi de birocraţie, de lipsa infrastructurii rutiere şi de faptul că nu au exemple de afaceri de succes din România. Acestea au fost concluziile dezbaterii "Aurul în vremuri de criză", organizată ieri de Editura Evenimentul şi Capital şi care a acut ca temă "investiţiile străine în România".

"Actuala lege nu încurajează investiţiile"

Prin urmare, potrivit preşedintelui Consiliului Na ţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, pentru ca investitorii străini să fie motivaţi să vină în România, ar trebui ca autorităţile să promoveze exemple de succes ale unor companii străine deja prezente pe plan local. "Ar trebui schimbată legea investiţiilor, care, deşi a fost modificată abia acum doi ani, prevede doar condiţii generale. Actuala lege nu încurajează investiţiile străine", a explicat Nicolescu.

În plus, preşedintele CNIPMMR este de părere că, fără informatizarea instituţiilor publice, nu vor putea fi eliminate birocraţia şi corupţia din sistemul de stat. "Orice investiţie străină trece printr-un proces greoi de avizare. Dacă nu se va moderniza sistemul de depunere a actelor, pentru ca acestea să fie trimise on-line şi, astfel, să dispară funcţionarul de la ghişeu, nu se va realiza mare lucru", susţine Nicolescu.

Strategia Naţională a României ar trebui refăcută

Pe de altă parte, în opinia directorului general al companiei Roşia Montană Gold Corporation, Dragoş Tănase, Strategia Naţională a României este foarte importantă. Motivul: în absenţa unei strategii pe termen lung, care să ia în calcul construirea unei infrastructuri solide şi atragerea de investitori străini, şansele de dezvoltare economică solidă sunt serios afectate.

"Fără infrastructură, nu poţi face nimic: nu poţi atrage investitori străini, nu poţi sprijini agricultura şi nici de turism nu se poate pune problema. În ceea ce priveşte agricultura, îmi pare rău că mă duc la piaţă şi cumpăr produse din alte ţări. Dacă dezvolţi infrastructura, se va dezvolta şi agricultura, şi producţia, şi turismul", a explicat Tănase.

Potrivit acestuia, industria minieră reprezintă o şansă reală pentru comunităţile mai mici. El a subliniat că, doar în localitatea Roşia Montană, după ce RMGC a angajat 200 de oameni, s-au şi deschis o cafenea şi o pizzerie. Astfel, a explicat Dragoş Tănase, companiile mari pot ajuta la dezvoltarea unor afaceri mai mici, însă vitale economiei.

Opinia acestuia a fost împărtăşită şi de directorul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), Stelian Samson, care a explicat că infrastructura este pilonul principal al investiţiilor străine.

Laura Florea: Este nevoie de dialog social

"Suntem în plin proces de organizare şi încercăm să primim deschis orice investitor străin. Ce vă pot spune este că nu stăm rău. Anul acesta, comparativ cu 2008, au crescut investiţiile de tip «greenfield» în România. Pe de altă parte, cele provenite din privatizări au scăzut", a explicat şi consilierul CRPCIS, Robert Donose.

La rândul ei, preşedinta Asociaţiei Registrul Român de Lobby, Laura Florea, a arătat că, pentru ca investitorii străini să nu mai fie reticenţi când aud de România, este nevoie de dialog social. "În ultima vreme, se constată o descreştere accentuată a dialogului între societatea civilă, pe de o parte, şi autorităţi şi mediul privat, pe de altă parte", a explicat aceasta.

Preşedintele asociaţiei a explicat că autorităţile sunt reticente, în ceea ce priveşte activitatea de lobby. Asta, deşi în ţările membre UE şi la Bruxelles lobby-işti sunt luaţi în considerare a tunci când se elaborează legi sau politici publice. "În România, lobby-iştii sunt invizibili, iar politicienii sunt reticenţi când aud de aşa ceva", a adăugat Laura Florea.

REACŢII

"Dacă nu se va moderniza sistemul de depunere a actelor, (...) nu se va realiza mare lucru.“, OVIDIU NICOLESCU, preşedinte CNIPMMR

"Fără infrastructură, nu poţi atrage investitori străini (...) şi nici de turism nu se poate vorbi.“, DRAGOŞ TĂNASE, director general RMGC

CAMPANIE

EVZ spune povestea Muntelui de aur

Editura "Evenimentul şi Capital" spune povestea Muntelui de aur. Publicaţia noastră a organizat ieri cea de-a doua dezbatere intitulată "Aurul în vremuri de criză", care a avut ca temă investiţiile străine în România.

"Evenimentul zilei" a lansat o serie de dezbateri despre cum ar trebui exploatat aurul din Munţii Apuseni şi care sunt condiţiile în care extracţia bogăţiei din subsolul României se poate face fără a leza zona, vieţile locuitorilor şi, nu în ultimul rând, mediul.

Iar pe www.evz.ro poate fi urmărită seria dezbaterilor. Practic, încercăm să stabilim negru pe alb efectele economice, sociale şi ecologice ale unui astfel de proiect minier.

  • CAMPANIE EVZ: Investiţii străine în România
  • "Minele bogate" au nevoie de patru miliarde de euro