Nicolas Cage "dă foc" României în "Ghost Rider 2"

Nicolas Cage "dă foc" României în "Ghost Rider 2"

Nu există public în lumea întreagă care se va amuza mai mult la acest film decât cel românesc. Chiar dacă, de multe ori, umorul e neintenţionat din partea producătorilor.

Deşi "Ghost Rider: Demonul răzbunării", în avanpremieră de mâine, nu poate fi considerat în niciun univers un film bun, lungmetrajul are partea lui de surprize plăcute pentru românii care-l vor vedea la cinema. Privelişti cunoscute, personaje istorice, un Cage care pronunţă câteva replici în "graiul" nostru şi deja fundalul pe care se petrece acţiunea devine o panoplie de distracţii româneşti. "România" nu este menţionată niciodată, ci acţiunea se presupune că se petrece în "estul Europei", după cum se titrează pe ecran la începutul filmului. Asta pentru că "Ghost Rider" nu-şi bate capul cu geografia. "Scurtături" geografice Prin montaj, în secvenţa de început, un bărbat care goneşte cu motocicleta pe Transfăgărăşan ajunge direct la Castelul Huniazilor din Hunedoara, în timp ce restul locurilor în care se petrece acţiunea sunt atât de generice încât nu pot fi identificate. Povestea este cât se poate de simplă: Johnny Blaze (Nicolas Cage) a făcut în trecut un pact cu Diavolul prin care a fost "posedat" de un demon al răzbunării - un craniu în flăcări, cu scheletul îmbrăcat în piele, care îi distruge pe păcătoşi. Fie că aceştia au ucis pe cineva, fie că au descărcat ceva ilegal de pe internet – după cum ni se spune într-un voice-over. Pentru că nu poate controla demonul, Johnny a fugit departe de casa lui din SUA şi a ajuns în estul Europei. Aici este găsit de călugărul francez alcoolic Moreau (Idris Elba), care-i cere ajutorul într-o misiune: trebuie să-l salveze pe Danny (Fergus Riordan, un băiat care seamănă tulburător de mult cu Natalie Portman), de Diavol, alias Roarke (Ciarán Hinds), care se întâmplă să fie şi tatăl lui. Roarke a trimis o trupă de gorile – majoritatea interpretate de actori români – pe urmele băiatului şi mamei acestuia, ţiganca Nadya (Violante Placido).

Urmează o serie de urmăriri pe şoselele din România (şi ulterior Turcia) şi lupte între Blaze şi Diavol care, surprinzător, nu sunt atât de incitante ca scene de acţiune. Dar, până la urmă, Diavolul e în detalii. De exemplu, scenariştii filmului propun teoria că Vlad Ţepeş a fost unul dintre avatarurile Satanei. Sau bătăile au o altă savoare atunci când se petrec cu căpiţe de fân pe fundal. Ajuns la spital, Blaze încearcă să flirteze cu o doctoriţă română (pentru a primi mai multă morfină), spunându-i într-o română care arată că nici măcar nu se străduieşte cu pronunţia: "Eşti frumoasă". Despre Cristian Iacob, care apare într-o scenă, Blaze spune că este îmbrăcat ca şi cum "ar lucra pe un vas de croazieră". Iar Christopher Lambert, însuşi "Nemuritorul", are o partitură mică, la sfârşit. Gimnastică facială pentru Nicolas Cariera lui Nicolas Cage din ultimii ani a fost marcată intensiv de nevoia lui de bani pentru a-şi plăti datoriile la Fiscul american. Şi, din păcate, asta e evident şi în "Ghost Rider". Fără un braţ regizoral puternic (deşi aici ar fi trebuit să aibă patru, de la regizorii filmelor "Crank", Mark Neveldine şi Brian Taylor), el este liber să exagereze ticurile personajului, mai ales când se transformă în demonul înflăcărat.

Dar, cu toată gimnastica muşchilor faciali pe care o face Cage, el pare tot timpul îndepărtat de text, distanţat, complet neimplicat. PĂŢANII Cage s-a simţit norocos că n-a ajuns la închisoare în România Săptămânile petrecute de Nicolas Cage la Bucureşti, la sfârşitul lui 2010, nu au fost cele mai liniştite din lume pentru el. A fost filmat urlând în faţa unui club de noapte. Despre incident a povestit în revista "Empire". "Cred că filmul m-a extenuat mental, şi pentru că a trebuit să merg la o petrecere de Crăciun la puţin timp după ce se terminaseră filmările, îmbrăcat ca Ghost Rider. (...) Am băut două pahare de şnaps şi am mers la petrecere. Nu dădusem integral drumul magiei pe care o canalizasem în mine şi totul s-a dus naibii. De altfel, cred că spuneam în continuu: «Crăciun fericit, dobitocilor!» Sunt norocos că nu am ajuns într-o închisoare din România". <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/iJv2Wno1cA4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • România, în colimatorul criticilor de film în urma lui "Ghost Rider 2" cu Nicolas Cage