Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicolae Guţă, lăudat de Le Monde
Nicolae Guţă, lăudat de Le Monde

Nicolae Guţă, lăudat de Le Monde

"Extraordinarul cântăreţ ţigan Nicolae Guţă, din România, epatează prin virtuozitate vocală, lansat într-o cursa nebunească de onomatopee ritmice cu care deschide acest nou album reeditat", scrie prestigiosul cotidian francez Le Monde, care include albumul "La Grande voix tzigane de Roumanie", reeditat în Franţa de casa de discuri bretonă Innacor, în topul celor mai bune albume world ale sezonului.

Guţă ocupă locul patru într-un clasament pe care-l împarte cu artişti precum Danyel Waro, Ali Farka Touare&Toumani Diabate, Etenesh Wassie&Mathieu Sourisseau şi grupul de cântăreţi africani care au participat la realizarea compilaţiei "Africa 50 Years Of Music".

Nouă critici ai ziarului au realizat, fiecare, câte un top al celor mai remarcabile cinci albume de muzică world lansate în 2010. Patrick Labesse, unul dintre cei nouă critici Le Monde, l-a clasat pe Nicolae Guţă pe locul patru în topul său, considerându-l unul dintre artiştii world care au lansat albume remarcabile în acest an.

Nicolae Guţă (43 de ani), care are nepoţi, dar este căsătorit cu o tânără de 25 de ani, declara recent că nu reuşeşte să înţeleagă cum de manelele sunt atât de urâte de toată lumea. Însă muzica lui Nicolae Guţă intră, pentru publicul din străinătate, în categoria muzicii world, apreciată încă şi mai mult într-o Europa care, în ultimii ani, adora muzica ţigănească. Artişti ca Adrian Copilul Minune sau tarafuri de lăutari, printre care şi Mahala Rai Banda, au înregistrat pentru compilaţii celebre, printre care şi "Buddha Bar".