Inventivitatea asiatică nu s-a lăsat mult aşteptată nici în cazul telefonului Google care a fost copiat şi scos pe piaţă.
La mai puţin de trei luni de la anunţul legat de apariţia lui pe piaţă, unul dintre cele mai aşteptate telefoane din lume - Nexus One - a şi căzut victimă asiaticilor. Terminalul Google a fost clonat şi îmbunătăţit în aşa fel încât să fie mult mai bun decât cel original.
Potrivit site-ului de tehnologie engadget.com, telefonul este creaţia unei companii necunoscute din China şi este făcut exact după chipul şi asemănarea Nexus One. Partea ciudată este că, deşi designul este aproape 100% în oglindă, sistemul de operare este „furat” de la iPhone.
Botezat „TEG W3000”, clona are bandă GSM qaud, pe patru frecvenţe. Deşi sistemul de operare clonat nu are AppStore, telefonul deţine o parte din aplicaţiile tipice iPhone. Pe una dintre interfeţe terminalul are eBuddy, Skype, un browser Opera şi evidentul, portalul de socializare Facebook, pentru care fiecare producător de telefoane din ultima vreme se bate să-l aibă.
Funcţiile în plus, un mare succes în Asia
Câteva dintre funcţii chiar face clona să fie ceva mai specială - una dintre acestea este un tuner TV analog, aplicaţie destul de des întâlnită la clonele telefoanelor din Asia. Acest lucru se poate vedea şi pe replicile telefoanelor Nokia sau chiar iPhone, care se pot achiziţiona şi la noi.
O altă diferenţă notabilă între original şi copie constă în mărimea ecranului. Nexus One are un ecran tactil cu o diagonală de 3,7 inchi şi este WVGA AMOLED, în timp ce TEG W3000 nu se poată lăuda decât cu unul de 3,2 inchi.
După cum spun şi cei de la engadget.com, preţul mic practicat pe piaţa chinezească indică faptul că terminalul nu deţine procesorul Qualcomm Snapdragon de 1GHz. Dacă în piaţă originalul ajunge undeva la 600 de dolari, sau 2.000 de lei în România, replica asiaticilor nu costă mai mult 80 de dolari.
Chinezăria mai are implementat şi un accelerometru, dar şi o cameră mult mai slabă decât cea a originalului, cu o rezoluţie de doar 2 megapixeli. În plus, la capitolul conectivitate, TEG nu duce lipsă de Bluetooth, dar nici de Wi-Fi. Ca şi iPhone-ul, terminalul asiatic nu are decât o singură tastă fizică. Aparatul mai deţine şi un suport pentru Java, G-Sensor, dar şi radio.
LA VÂNZARE
Cruciada „replicilor” în România
Nexus One este cel mai recent telefon copiat de asiatici. Pe lângă acesta, au mai fost clonate câteva dintre creaţiile scumpe ale finlandezilor de la Nokia. Un exemplu este chiar modelul Nokia 8800 Gold. La noi pe piaţă, un astfel de telefon costă în jurul a 1.000 de euro, în timp ce replica acestuia nu ajunge decât undeva la 150 de euro.
Nu ştim cât este de bine sau de rău, dar un lucru e clar: producătorii Nokia se confruntă pe această piaţă cu cele mai multe copii ale propriilor creaţii, cu peste zece modele costisitoare din clasa hi-end.
iPhone-ul este şi el o victimă a copierii. În România se vând modele ale terminalului Apple care au ori dual-SIM, ori funcţie de tuner TV. LG sau Samsung nu au fost nici ele ocolite de „norocul” replicilor.
HTC, cel mai nou producător copiat la noi
La noi pe piaţă, cele mai noi clone de telefoane cunoscute sunt cele ale producătorilor de la HTC şi costă aproximativ 130 de euro. HTC Hero, care nu a apărut de mult pe piaţă, a şi fost copiat şi se vinde, la noi, pentru puţin peste 500 de lei.
COPIE
Caracteristicile TEG W3000
- Suport pentru patru frecvenţe care pot fi folosite oriunde în lume: 850/900/1800/1900 MHz.
- Are incluse mai multe limbi străine: engleză, chineză, rusă, greacă şi alte 25 de limbi.
- Suportă accesul la internet prin Wi-Fi.
- Are încorporat funcţia de televizor analog, care poate fi folosită oriunde în lume pentru a viziona programe locale.
- Deţine şi o cameră foto de 2 megapixeli.
- Conţine senzor gravitaţional şi jocuri bazate pe această aplicaţie.
- Suportă Java 2.0.
- Poate încorpora şi un card TF cu o capacitate de până la maximum 8 GB.
- Cititor E-book.
- Se pot rula pe el aplicaţii în format MP 3 şi MP 4.
- 3,5 mm Jack Standard Audio.
- Are un touchscreen plat de numai 3,2 inchi şi suportă până la 260.000 de culori - HVGA.
- Copiază destul de fidel interfaţa iPhone.
ORIGINAL
Caracteristicile Nexus One
- Display de 3,7 inchi, ceva mai mare decât cel al copiei.
- Cameră de 5 megapixeli cu flash funcţia de autofocus.
- Procesor Qualcomm SnapDRagon QSD 8250 1 GHz.
- Sistem de operare Android Mobile Technology 2.1.
- Busolă digitală.
- Capacitate de stocare de 512 MB şi un card micro SD de 4 GB, cu posibilitate de extindere până la maximum 32 GB.
- Tastatura digitală suportă engleză franceză, germană, italiană, spaniolă şi altele.
- Durata bateriei este în funcţie de anumiţi parametri. Spre exemplu, pentru internet, prin 3G aceasta are o autonomie de până la 5 ore, în timp ce prin Wi-Fi, până la 6,5 ore.
- Pentru convorbiri, doar 7 ore.
- Conţine şi receptor GPS, evidentul serviciu Google Maps, dar şi integrarea serviciilor Google Search, Gmail, YouTube, Google Talk sau Picasa.