Newsalert jazz: Seară Johnny Răducanu

Newsalert jazz: Seară Johnny Răducanu

Joi seară, la orele 18, va avea loc la Muzeul Naţional al Literaturii române (bd. Dacia nr.12) o seară de comemorare a marelui artist Johnny Răducanu, care a plecat dintre noi cu două luni şi ceva în urmă.

Evenimentul este organizat de câţiva prieteni apropiaţi (Anna-Maria Orban, Ioan Cristescu, Mircea Tiberian şi Mircia Dumitrescu), care au editat cartea "Johnny Răducanu 30 de miniaturi pentru pian". Volumul a apărut la dorinţa expresă a lui Johnny Răducanu, care spunea:"Trebuie să avem numele împreună pe o carte", chiar pe 1 decembrie 2011 când marele artist ar fi împlinit 80 de ani.

Cei care vor veni la acest eveniment vor fi serviţi cu vin alb (adus de poetul Eugen Suciu) "în pahare din sticlă" şi cu covrigi. După cantitatea de băutură pe care o va procura poetul organizatorii apreciază că va trece destul de multă vreme până ca participanţii să coboare "La Groapă", adică în restaurantul Muzeului, care se numeşte aşa pentru că se află la subsol şi acolo nu bate niciun telefon mobil. La "Seara Johnny Răducanu" sunt aşteptaţi toţi iubitorii de jazz din lume.

(Jazzul este un stil de muzică apărut la începutul secolului al XX-lea în statele sudice ale Statelor Unite, având provenienţa în melodiile populaţiei de culoare, urmaşă a sclavilor de origine africană. În muzica de jazz se recunosc în special influenţe şi tonalităţi de blues şi ragtime, la care se adaugă şi elemente ale muzicii europene. Mai târziu au fost preluate în jazz şi ritmuri ale muzicii latino-americane.)

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei vor veni în memoria marelui artist, dar şi pentru a-i asculta pe Mircea Tiberian şi Ionuţ Ştefănescu interpretând jazz şi pe actorul Eusebiu Ştefănescu recitând. Vor participa şi cei mai de seamă scriitori români contemporani dintre care doar prezenţa prozatorului Ioan Groşan este incertă. Acesta având în program şi tradiţionala tăiere a porcului urmată a se petrece în Maramureşul natal.

De fapt noutatea serii constă în faptul că , în ultimii ani de viaţă, Maestrul finalizase 30 de miniaturi pentru pian, destinate începătorilor. Acestea vor fi prezentate în premieră. Mircea Tiberian le caracterizează astfel". Deşi aparent ele sunt o replică la Cărticica pentru Anna Magdalena sau la cele 12 Preludii mici de JS Bach, miniaturile trec adeseori dincolo de pragul neoclasicismului către lumea armonică a impresioniştilor sau melodica unor Ernst Krenek şi Kurt Weill.

Tentele jazzistice transpar şi ele din când în când aducând un plus de prospeţime scriiturii contrapunctice. Combinând austeritatea polifoniei cu elanul swingului, cele 3 caiete de miniaturi pot constitui un bun material în exersarea tehnicii pianistice, dar şi o sursă de "bucurii muzicale" pentru tinerii artişti."

În cadrul evenimentului de joi profesioniştii, adică cei care citesc portative vor primi, din partea Editurii Tracus Arte , gratuit, câte un exemplar din carte. Vom reveni cu o relatare de la "Seara Johnny Raducanu". VEZI AICI CARTEA LUI JOHNNY RĂDUCANU