Evenimentul Zilei > International > UPDATE. OSCE îşi trimite emisarii în CRIMEEA. John Kerry: Rusia a promis să respecte integritatea teritorială a Ucrainei
UPDATE. OSCE îşi trimite emisarii în CRIMEEA. John Kerry: Rusia a promis să respecte integritatea teritorială a Ucrainei

UPDATE. OSCE îşi trimite emisarii în CRIMEEA. John Kerry: Rusia a promis să respecte integritatea teritorială a Ucrainei

Liderul demis al Ucrainei a cerut administrației de la Kremlin să îi garanteze securitatea în fața acțiunilor "extremiștilor" care au preluat puterea, potrivit unui comunicat de presă citat de Russia Today. Surse guvernamentale din Rusia au declarat, pentru agenția Interfax, că Ianukovici se află sub protecția Kremlinului.

UPDATE ora 22.40: "Gravă îngrijorare" a OSCE în legătură cu situaţia din Crimeea
    
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a exprimat joi "grava îngrijorare în legătură cu evenimentele care au loc în prezent în Crimeea", relatează AFP. Emisarul special pentru Ucraina al preşedintelui OSCE, elveţianul Tim Guldimann, şi Înaltul comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE, finlandeza Astrid Thors, vor merge în Crimeea "în următoarele zile".

"Cer insistent tuturor părţilor implicate să dea dovadă de responsabilitate şi de prudenţă în această situaţie precară", a subliniat Didier Burkhalter, ministrul elveţian de externe şi preşedinte în exerciţiu al organizaţiei, citat într-un comunicat dat publicităţii de OSCE la sediul său din Viena. El a mai solicitat părţilor "să ia toate măsurile necesare pentru a evita o nouă escaladare şi să se abţină de la orice violenţă".
UPDATE ora 21.30: Rusia respectă integritatea teritorială a Ucrainei

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că Rusia şi-a luat angajamentul, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, "să respecte integritatea teritorială a Ucrainei". Potrivit AFP, în cursul unei discuţii telefonice, Moscova a mai dat asigurări că nu se află în spatele tulburărilor din Crimeea.
UPDATE ora 18.00: Fostul președinte Viktor Ianukovici va susține o conferință de presă, vineri, în orașul rusesc Rostov-pe-Don, potrivit presei ruse, citate de BBC News.
Conform mass-media ucrainene, președintele interimar Olexander Turcinov va pleca de urgență la Simferopol, în Crimeea, unde situația este tensionată.
Premierul britanic David Cameron a declarat: „Toate țările trebuie să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Rusia și-a luat acest angajament și este important să-și respecte cuvântul. Întreaga lume va fi cu ochii pe ce se întâmplă acolo”.
Parlamentul din Crimeea a votat azi pentru organizarea, în 25 mai, a unui referendum pentru mai multă autonomie, au anunţat surse citate de ITAR-TASS.
Parlamentul din Simferopol a demis guvernul local, în urma unui vot cu uşile închise, au precizat aceleaşi surse. Data referendumului în Crimeea coincide cu data desfăşurării alegerilor prezidenţiale anticipate în Ucraina.
UPDATE ora 17.15: Rusia, SUA şi Marea Britanie trebuie să garanteze neamestecul în afacerile interne ale Ucrainei, a declarat, azi, în faţa Parlamentului noul premier de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, referindu-se la Memorandumul de la Budapesta, semnat în urmă cu 20 de ani de către cele trei puteri.
„Ţările garante – Rusia, SUA şi Marea Britanie – trebuie să evite orice conflict militar şi să garanteze că niciuna din ţările vecine nu se amestecă niciodată şi în nicio circumstanţă în afacerile interne ale Ucrainei”, a subliniat şeful guvernului ucrainean, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că, în prezent, au loc tentative de separatism în Crimeea, peninsulă în sudul Ucrainei, unde un comando pro-rus a luat cu asalt, astăzi dimineaţa, clădirea Parlamentului regional şi unde un referendum privind statului republicii autonome ucrainene ar urma să fie iniţiat în curând.

UPDATE ora 16.15: Olexander Șlapak, fost viceguvernator al Băncii Centrale din Ucraina a fost numit ministru de Finanțe. El a declarat că țara sa speră în continuarea negocierilor cu Rusia privind cooperarea financiară și problema gazelor, scrie BBC.
Șefa FMI, Christine Lagarde, a confirmat că Ucraina a cerut un împrumut din partea Fondului, relatează Reuters. Ea este citată spunând că FMI va trimite o echipă la Kiev, în zilele următoare, și va discuta cu partenerii internaționali despre modalitatea cea mai eficientă de a acorda ajutor.
UPDATE ora 14.25: Parlamentul Ucrainei a ajuns, azi, la un acord privind formarea unui guvern de coaliţie naţională şi i-a propus fostului ministru al economiei, Arseni Iaţeniuk, să conducă acest executiv în calitate de prim-ministru, informează Reuters. El este aliat apropiat al Iuliei Timoșenko.
La 39 de ani, Arseni Iaţeniuk va conduce un guvern de uniune naţională până la alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai.
Potrivit BBC, președintele Olexander Turcinov a spus că 317 parlamentari din cei 417 prezenți au votat pentru ca Iațeniuk să devină prim-ministru. A fost, a spus el, un număr record de voturi.
„Ţara noastră este în pragul colapsului economic şi politic”, a declarat Iaţeniuk în plenul Parlamentului, după nominalizarea sa, scrie Agerpres. Potrivit Reuters, Iațeniuk a declarat că un credit de 37 de miliarde de dolari primit de guvernul lui Viktor Ianukovici ar fi dispărut.
Totodată, el a avertizat că Ucraina se confruntă cu ameninţări la adresa integrităţii teritoriale şi a promis să continue pe calea integrării europene. El a mai atras atenţia că urmează să fie luate decizii nepopulare pentru a contracara criza.
Protecție pentru Ianukovici
"Extremiștii au pus stăpânire pe străzile din marile orașe. Am primit numeroase amenințări, atât eu, cât și colaboratorii mei. Astfel, sunt nevoit să cer autorităților ruse să-mi asigure securitatea în fața acțiunilor extremiștilor", susține Ianukovici.
În comunicatul respectiv, fostul lider de la Kiev amintește că locuitorii din Crimeea nu recunosc noua conducere de la Kiev, al cărei "lideri au fost aleși de mulțime".
Nu în ultimul rând, Ianukovici a mai precizat că el nu a ordonat armatei ucrainene să intervină în evoluția evenimentelor politice. 
"Dacă cineva a dat asemenea ordine armatei sau poliției, atunci acestea au fost ilegale, criminale", a conchis fostul lider de la Kiev.
S-ar ascunde în Rusia
Solicitarea lui Ianukovici vine în contextul în care noua administrație de la Kiev a emis un mandat de arestare internațională pe numele său. Fostul lider al Ucrainei este acuzat de ucidere în masă a civililor în timpul manifestațiilor de la Kiev.
În prezent, autoritățile din Ucraina nu știu locul exact unde s-a refugiat fostul președinte, fiind vehiculate mai multe variante în acest sens.
Cea mai recentă ipoteză este aceea că Viktor Ianukovici se află în Rusia. Potrivit agenției ruse RBK, Ianukovici a petrecut câteva nopți la Hotelul Ucraina din Moscova, unde aseară au fost văzute mai multe persoane din anturajul său. 
În prezent, Ianukovici s-ar afla la sanatoriul Barvika, aflat în subordinea administrației prezidențiale.
Jurnaliștii ruși susțin că informațiile le-au fost confirmate de mai mulți oameni de afaceri din Moscova, dar și de către un oficial guvernamental. De partea cealalată, administrația de la Kremlin neagă informațiile. "Nu avem informaţii în acest sens", a declarat, citat de AFP, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
La rândul său, parlamentarul rus Mihail Marghelov a dat asigurări că Ianukovici nu este în Rusia. "Ştiu precis că Ianukovici nu se află pe teritoriul Rusiei şi, după umila mea părere, Rusia nu i-ar acorda azil politic", a spus Marghelov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.
CITIȚI ȘI:

  • TENSIUNI. Parlamentul din Crimeea, ocupat de persoane înarmate. Plus avertismentul Ucrainei către flota RUSĂ din Marea Neagră
  • PROFIL. Cine este Arseni Iaţeniuk, noul premier desemnat al Ucrainei
  • Rusia începe jocurile de putere pentru intimidarea Ucrainei
  • UPDATE. Presa rusă: IANUKOVICI SE AFLĂ LA MOSCOVA. Arseni Iațeniuk, unul din liderii din Euro-maidan, propus prim-ministru. Un mort în confruntările din Crimeea
  • Pericolul separatist bântuie Ucraina

LUX de PROST GUST. Imagini din PALATELE guvernanţilor din Ucraina | GALERIE FOTO / VIDEO

  • Reședința lui Viktor Ianukovici. Gradina zoologică, parc auto si un vapor | GALERIE FOTO

GALERIE FOTO. Fața sângeroasă a conflictului, în imagini Reuters. AVERTISMENT: Galeria conține imagini violente care pot afecta emoțional persoanele sensibile. Nu vă recomandăm vizualizarea galeriei, dacă sunteti o persoană sensibilă!
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: