Nemtii si arabii isi scot polipii in Romania

Nemtii si arabii isi scot polipii in Romania

Ca sa scape de listele de asteptare, cetatenii din alte tari aleg spitalele de la noi pentru interventii minore.

Medicii din Romania ar putea fi din ce in ce mai cautati pe viitor de cetateni din tarile membre UE din cauza listelor de asteptare care exista in spitalele din strainatate, sustin reprezentantii caselor de asigurari de sanatate de la noi. Atractive ar putea fi si costurile mai mici la care se ajunge pentru operatiile de anvergura, cum este bypassul.

Mai putin tentante pentru straini raman totusi conditiile de spitalizare si atmosfera sumbra din spitalele din Romania. Pana acum, unitatile sanitare de la noi au fost vizitate in special de cetateni din tarile arabe, din Germania si din Congo.

Asigurarile facultative nu acopera bypassul

Asa cum romanii merg in alte tari pentru diferite interventii chirurgicale, greu de efectuat la noi, tot asa strainii  cu mai putine posibilitati din tarile UE ar putea veni la noi pentru a scapa mai rapid de problemele de sanatate pe care le au.

„In tarile dezvoltate, sistemul listelor de asteptare este foarte bine pus la punct. Asteapta si cateva luni pentru o interventie banala. Vor veni „gramezi” de pacieni sa se trateze aici, in conditiile in care si noi avem specialisti foarte buni”, este de parere Cristina Calinoiu, purtator de cuvant la Casa de Asigurari Bucuresti.

Ea spune ca au fost situatii in care persoane cu cetatenie straina, care au venit in vizita la rudele din Romania, si-au facut asigurari facultative, pe perioada determinata, si au sperat sa obtina decontari din partea casei de asigurari, pentru interventii mai complicate pe care le-au suferit.

„Nu poti sa pretinzi ca pentru o asigurare pe care ai platit 80 de lei sa ti se deconteze un bypass”, exemplifica purtatorul de cuvant al CASMB.

Procedura prin care un strain poate fi operat legal in Romania consta in prezentarea unui formular prin care pacientul sa demonstreze ca exista acordul tarii din care provine si ca interventia nu se poate face la el in tara. In cazul unei urgente, strainii sunt tratati pe baza acordurilor din domeniul sanitar care exista intre state.

Daca nu exista astfel de acorduri, iar spitalele au de-a face cu pacienti neasigurati, acestia isi vor achita din buzunar serviciile medicale de care au beneficiat.

Strainii se interneaza de obicei la chirurgie

Directorii de spital nu sunt asa siguri ca strainii le vor calca pragul prea des pentru ca, spun ei, in alte spitale europene conditiile sunt mult mai bune.

„Daca se afla in Romania si se imbolnavesc vor veni si ii vom trata pe baza cardului european, dar nu vor putea constitui o sursa suplimentara de finantare pentru spital, declara Marin Teodor, managerul Spitalului „Sf. Ioan”, din Capitala. El mentioneaza ca, pana acum, in spitalul sau a fost destul de putin solicitat de persoane straine. „A fost vorba despre cativa pacienti straini internati la chirurgie. Au solicitat montarea unor inele gastrice”, mai spune Marin Teodor.

La Spitalul Fundeni, unde se fac interventii complicate pe inima, s-au internat anul trecut 12 straini. Opt dintre ei aveau asigurare medicala si au fost tratati ca orice alt cetatean roman.

Ceilalti patru erau neasigurati si au platit din buzunar interventiile. „In cazul a doi dintre ei a fost vorba despre operatii destul de complicate: scoaterea unor tumori vezicale, renale”, a declarat directorul Constantin Popa, fara a preciza insa pretul interventiilor. Costurile nu sunt mari, mai ales daca este vorba despre interventii simple, cum ar fi scoaterea polipilor.

„Eu am operat un pacient din strainatate si stiu ca a platit mai putin de cinci milioane la externare, cu tot ce a insemnat interventia: anestezie, materiale sanitare. Imi aduc aminte ca pacientul a fost multumit si nu i s-a parut deloc mult”, spune medicul orelist Margareta Stoica de la Institutul de Fonoaudiologie din Bucuresti.

Un alt spital caruia ii calca pragul strainii este Institutul „Victor Babes”. Aici vin in special cei care se pricopsesc cu boli „indigene”, cum este hepatita.

Ne puteți urmări și pe Google News