Ultimul album, „Loose“, i-a adus lui Nelly Furtado titlul de cel mai bine vândută artistă din întreaga lume, în 2006-2007. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei“, prin intermediul casei de discuri Universal Music, artista canadiană de origine portugheză vorbeşte despre show-ul pe care îl va susţine la Bucureşti, pe 6 iulie, despre muzica sa, copilărie şi sursele sale de inspiraţie.

EVZ: Ce te-a inspirat atunci când ai ales să faci muzică?
Nelly Furtado:
La vârsta de 3 ani, înainte să ştiu să scriu sau să citesc, îmi făceam deja propriile mele cântecele. Apoi am început să iau lecţii de pian la 5 ani şi de trombon, la 8, după care am cântat în cor şi la teatru. Mama mea a fost o sursă de inspiraţie, ea a cântat în corul bisericii. Atunci când eram mici, mama exersa acasă, în sufragerie, aşa că am crescut cu muzica. De altfel, provin dintr-o familie de muzicieni, unul dintre bunicii mei a fost compozitor.

Spune-mi ceva despre turneul din această vară. 
În turneul de anul trecut, am avut un show de proporţii, pentru că am cântat în săli sau arene foarte mari. Anul acesta, am mai schimbat câte ceva din regia spectacolului, ca să îl menţinem „proaspăt“. Este genul acela de concert în care se poate întâmpla orice. Pot avea un număr foarte strălucitor, pentru ca imediat după aceea să revin la ceva foarte simplu, doar eu şi o chitară acustică. Voi cânta hituri de pe toate cele trei albume ale mele şi, chiar dacă va fi o producţie impresionantă, mă voi concentra asupra muzicii, dar voi lăsa loc şi pentru improvizaţii sau interacţiune cu publicul.

Colaborarea cu Timbaland a fost foarte productivă. La următorul album vei lucra tot cu el?
 
Aş vrea să iniţiez un proiect nou, o trupă sau ceva de genul ăsta, la care să lucrez tot cu Tim. De asemenea, mi-aş dori să cânt mai mult în spaniolă şi portugheză, să cânt mai multe balade şi muzică folk. Nu cred că voi mai face un album solo în engleză prea curând. Ultimul disc de genul acesta, „Loose“, m-a cam epuizat. În plus, în momentul acesta „lucrez“ mai mult ca să-mi întemeiez o familie.

Mereu surprinzătoare pentru fani

Treci destul de uşor de la un gen muzical la altul. Recent ai cântat şi muzică country…
Îmi place să îmbin lucruri din „lumi“ diferite. Pe „Loose“ am un cântec cu Timbaland şi Chris Martin de la Coldplay, în care rockul se împleteşte cu hip-hopul. Cât despre country, iubesc acest gen de muzică. Am făcut un duet cu Keith Urban (n.r. – soţul actriţei Nicole Kidman). E un artist aflat la graniţa dintre country, pop şi roots music (n.r. – muzică folk americană). Îmi plac foarte mult cântăreţii care „sfidează“ descrierile, care nu se încadrează într-un singur gen. Cred că mi-am antrenat publicul să se aştepte la orice din partea mea. Dacă mie nu-mi place ceea ce fac, n-o să placă nimănui. Nu pot minţi publicul…
 
Ai un cântec „de vară“ preferat? 
Am crescut în regiunea British Columbia, din Canada şi am petrecut multe zile în natură, pe marginea unui lac. Eram hippie pe vremea aceea şi-mi amintesc cum cântam „Brown Eyed Girl“, a lui Van Morrison.
 
Faptul că eşti din Canada îţi dă o perspectivă diferită, atunci când cânţi sau când compui?
Cu siguranţă. Ca să compui, ai nevoie de locuri care să te inspire. În nordul Canadei avem o mulţime de astfel de locuri, de peisaje minunate, sălbatice. N-aş fi fost niciodată artistul care sunt dacă n-aş fi crescut în Canada.

B’ESTFEST

Pretenţii de vedetă

Cu doar câteva zile înainte de B’Estfest, organizatorii, Emag!c Entertainment, pun la punct ultimele detalii pentru ca artiştii să se simtă „ca acasă“. Echipa lui Alanis Morissette a insistat ca tacâmurile şi farfuriile să nu fie din plastic sau hârtie şi a solicitat în culise un buchet de flori proaspete, struguri fără sâmburi şi morcovi. Nelly Furtado a cerut tacâmuri de argint şi farfurii de porţelan, iar Roisin Murphy îşi doreşte în cameră 12 trandafiri roşii, cu coada lungă. Manu Chao este curios să încerce bucătăria tradiţională şi ţuica românească de pere, iar trupa Apollo 440 a solicitat două meniuri speciale – unul care să nu conţină carne roşie, brânză sau salată, iar celălalt fără carne albă. B’Estfest 2008 va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, pe 4, 5 şi 6 iulie, la Romexpo. Biletele se mai găsesc în reţeaua magazinelor Diverta şi online, pe www.myticket.ro.