Necolaiciuc vorbeşte, în premieră, de după gratii

Necolaiciuc vorbeşte, în premieră, de după gratii

Fostul tartor al Căilor Ferate a discutat cu EVZ, transmiţându-le un avertisment lui Hrebenciuc, Geoană şi Vanghelie. El spune că ştie „ce-au fumat toţi”, deşi numai lui „i-a mirosit buzunarul a ţigări”.

Mihai Necolaiciuc vorbeşte din nou. Nu spune nimic din ce i-ar putea afecta apărarea în dosarul de extrădare judecat în Statele Unite, dar lansează încă un avertisment voalat la adresa unor nume grele din politică: „Din postura de aici nu puteam reacţiona (în campania electorală - n.r.) împotriva lui Hrebenciuc, Geoană, Vanghelie, dar Dumnezeu le vede pe toate!”.   Prin poşta electronică

Câteva luni a durat corespondenţa dintre „Evenimentul zilei” şi Mihai Necolaiciuc, încarcerat în Federal Detention Center din Miami. Luni în care unul dintre cei mai căutaţi români a răspuns invitaţiei de dialog, dar în care a evitat să facă dezvăluiri spectaculoase, motivând: „Nu e momentul. Sunt nevinovat şi mă voi întoarce acasă pentru a dovedi acest lucru”. Dialogul cu Necolaiciuc a urmat o procedură relativ simplă, deşi neîntâlnită în sistemul penitenciarelor din România: prin poşta electronică. La închisoarea din Florida, fiecare deţinut îşi poate deschide un cont individual, având dreptul zilnic la un anumit număr de mesaje, fiecare dintre acestea trebuind să conţină un număr limitat de cuvinte (200-300). Administraţia închisorii are acces neîngrădit la mesajele primite sau trimise, puşcăriaşii asumându-şi această ingerinţă.

Moare de dorul gemenilor

Mihai Necolaiciuc este deţinutul 34720-018, aflându-se sub supravegherea Departamentului de Justiţie al SUA. Înainte de a ajunge în Federal Detention, fostul boss CFR a fost închis într- o puşcărie privată, numită Moore Haven. Plictisit de regimul de detenţie, Necolaiciuc a intrat uşor în vorbă cu EVZ. În primul rând - şi cel mai des -, fostul şef al CFR, acum în vârstă de 57 de ani, s-a plâns de faptul că nu-şi poate vedea familia.

Pentru prima oară, Mihai Necolaiciuc a mărturisit că acasă îl aşteaptă doi gemeni care s-au născut cu doar trei săptămâni înainte de fuga sa din ţară şi că se topeşte de dorul lor: „Ei ştiu că sunt undeva să lucrez pentru ei ca să le trimit jucării şi dulciuri. Asta e drama mea, e cea mai mare pedeapsă pe care mi-a dat-o Dumnezeu. Pentru ei mă voi întoarce în România”. Gemenii au acum 5 ani, şi deţinutul recunoaşte că nu ştie cât vor mai putea fi minţiţi de mama lor.

„În România toţi fumează”

Schimbând registrul, fostul ceferist se consideră victima unei înscenări din interior. El a dat numele mai multor înalţi funcţionari din CFR care, în complicitate cu poliţia, precum şi cu şeful unui important serviciu secret românesc, au distrus documente, iar pe altele le-au contrafăcut pentru a-şi şterge urmele. Necolaiciuc susţine că are dovezi şi că le va oferi când va veni momentul.

Considerând acuzaţiile extrem de grave, EVZ a decis să nu divulge numele oferite de fostul şef al CFR înainte de a face propriile verificări. Dar Mihai Necolaiciuc nu a respins complet propriile ilegalităţi: „Nu pledez că nu aş fi greşit şi eu ca orice director care a lucrat în sistem, dar de aici şi până la acuze grave este un drum lung”.

Transmiţând avertismente, Necolaiciuc şi-a sintetizat situaţia astfel: „Acolo (în România - n.r.), toată lumea fumează pe stradă şi pe mine mă întreabă de ce miroase buzunarul meu a ţigări”. Deţinutul a mai făcut o afirmaţie ciudată privind înfăţişarea sa din prezent, putându-se înţelege că şi-a făcut operaţii estetice: „Nu am poze, iar cele vechi nu mai au nicio legătură cu mine, sunt total diferite”.

Atac la Hrebe şi la Geoană

Cel mai mult l-a deranjat implicarea numelui său în alegerile din România.   „Fiul meu cel mare, Dan, era în Bucureşti când a văzut pe stradă afişe cu poza mea. Erau pe cabina telefonică, pe coşurile de gunoi din staţiile de autobuz, adică peste tot, în campania din toamna anului trecut. Îţi răspund la una dintre întrebări: pentru ce am fost arestat în regim de urgenţă. Ştii foarte bine ce firmă a condus campania lui Geoană (e vorba despre compania americană de consultanţă politică Benenson Strategy Group - n.r.), de aici poţi face toate legăturile şi sunt destul de solide şi răspunzi la întrebarea dacă am fost implicat în campania prezidenţială. Din postura de aici nu puteam reacţiona, mai ales împotriva lui Hrebenciuc, Geoană, Vanghelie care împreună au stabilit detaliile. Recunosc că a fost bine gândită, dar nu are nimic comun cu bunul-simţ. Nu meritam un astfel de tratament, dar Dumnezeu le vede pe toate!”.

„Urmăriţi desfăşurarea cazului”

În urma a multor luni de tatonări, prin mesaje lapidare schimbate cu Mihai Necolaiciuc, acesta a acceptat să răspundă pe larg unui set de 30 de întrebări.

Într-un târziu, în urma consultării cu avocatul său, Jon May (care l-a apărat şi pe dictatorul nicaraguan Manuel Noriega), Necolaiciuc s-a răzgândit, şi ne-a trimis un punct de vedere oficial: „Nu sunt vinovat de ceea ce mi se impută. Sunt încrezător că toate acuzaţiile vor fi respinse când voi ajunge în faţa instanţei. În democraţie, Statul este cel care are sarcina să demonstreze că cineva a încălcat legea. Individul nu trebuie să-şi demonstreze nevinovăţia. Locul cel mai indicat pentru a afla adevărul este instanţa, unde probele evidente trebuie prezentate, martorii trebuie să depună măturie sub jurământ, iar justeţea probelor poate fi discutată. La întrebările pe care mi le-aţi trimis se va răspunde, dar în instanţă, nu în faţa opiniei publice. Dacă vreţi să aflaţi adevărul, vă invit să urmăriţi desfăşurarea cazului”.

MAILING. Redactorul EVZ a corespondat cu fostul şef al CFR prin poşta electronică FOTO: CAPTURA PLATFORMĂ ELECTRONICĂ

FUGARUL

I se pun în cârcă 100 de milioane de euro

  • Şeful CFR din perioada 2000-2003 a fost trimis în judecată de DNA în trei dosare, fiind acuzat că a efectuat ilegal cheltuieli cu titlu de investiţii la preţuri supraevaluate, prejudiciind compania cu circa 100 de milioane de euro. Se bănuieşte că suma totală cu care ar fi prejudiciat statul ar fi mult mai mare, alte dosare fiind încă pe masa procurorilor.

Agenţii Departamentului american pentru Imigrări l-au arestat pe 17 iunie 2009. Locuia de câţiva ani în West Palm Beach şi era proprietarul a trei apartamente din Miami, evaluate la circa 1,2 milioane de dolari.

ÎN CORZI. Aşa arată celula în care este cazat Mihai Necolaiciuc FOTO: SITE OFICIAL FEDERAL DETENTION CENTER MIAMI FAMILIA

Soţia trăieşte în anonimat

Soţia lui Necolaiciuc, Sânziana (42 de ani), locuieşte în Câmpulung Moldovenesc, unde are grijă de cei doi gemeni. Contactată în octombrie 2009 de EVZ, a refuzat dialogul şi a făcut aluzie la faptul că a fost sunată de reporter în apropierea campaniei electorale. „Interesaţi-vă de ce la dosar nu există nicio expertiză”, a fost singura ei declaraţie referitoare la situaţia juridică a soţului ei.

Fiul cel mare al celor doi, Daniel, s-a stabilit în Gura Humorului, unde are o casă, în care locuieşte cu soţia şi cu copilul. Familia Necolaiciuc a deţinut o vilă impresionantă în comuna suceveană Pojorâta, care însă a fost vândută cu puţin timp înainte de fuga sa din ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News