Evenimentul Zilei > International > Nazistul Samuel Kunz a murit înainte să fie judecat
Nazistul Samuel Kunz a murit înainte să fie judecat

Nazistul Samuel Kunz a murit înainte să fie judecat

Samuel Kunz, un german pus sub acuzare pentru complicitate la uciderea a 430.000 de evrei în lagărul de concentrare de la Belzec în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit joia trecută la vârsta de 89 de ani, cu câteva luni înainte de a compărea în faţa unei instanţe, scrie BBC.

Anunţul a fost făcut de procurorul de caz. Kunz ocupa poziţia a treia pe lista Centrului Simon Wiesenthal a celor mai căutaţi nazişti din lume. Kunz mai era acuzat că a ucis personal prin împuşcare zece evrei închişi în lagărul de pe teritoriul Poloniei ocupate.

El a recunoscut în timpul anchetei că a asigurat securitatea lagărului Belzec şi a fost, de asemenea, citat ca martor în procesul intentat unui alt nazist, John Demanjuk, extrădat de Statele Unite în 2009 pentru a fi judecat în Germania. Demjanuk este acuzat de complicitate la uciderea a 28.000 de evrei încarceraţi în lagărul de la Sobibor.

Andreas Brendel, şeful centrului german de investigaţie a crimelor de război cu sediul în oraşul Dortmund, a declarat pentru BBC că procesul lui Samuel Kunz urma să înceapă în ianuarie sau februarie 2011, după ce, în tot cursul anului, procurorii au strâns probe împotriva sa.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.