NATO protejează Ucraina de ameninţările Rusiei

NATO protejează Ucraina de ameninţările Rusiei

Secretarul general al Alianţei a transmis de la Kiev un mesaj lipsit de echivoc: nu Moscova decide dacă Ucraina va adera la blocul militar.

Statele membre NATO, nu Rusia, trebuie să decidă dacă şi când anume va adera Ucraina la Alianţa Nord-Atlantică. Acesta este mesajul transmis Moscovei, de la Kiev, de preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, şi de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, informează agenţia France Presse.

O delegaţie NATO condusă de Jaap de Hoop Scheffer, din care fac parte şi reprezentanţi ai celor 26 de state membre, efectuează o vizită de două zile în Ucraina, avertizată de Federaţia Rusă, în repetate rânduri, că eventuala sa aderare la Alianţa Nord-Atlantică nu va rămâne fără consecinţe. Limitarea cooperării în domeniul apărării ar putea fi una dintre aceste consecinţe, apreciază BBC News.

Chiar luna trecută, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, le-a atras atenţia oficialilor de la Kiev că prin intrarea în NATO ar putea încălca Tratatul de prietenie, semnat în anul 1997.

„Trebuie să se reţină faptul că este vorba despre un dialog între Ucraina şi Alianţă şi că nicio terţă parte care nu este membră NATO nu trebuie să aibă, în opinia mea, drept de veto“, a declarat preşedintele Viktor Iuşcenko.

Atât decizia privind „apropierea de Ucraina“, cât şi cea privind acordarea statutului oficial de ţară candidată la aderare vor fi luate doar de statele membre, a dat asigurări secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. „Nimeni în afara celor 26 de aliaţi nu va lua o decizie în acest sens“, a subliniat Scheffer.

Iuşcenko a rămas cu gândul la MAP Preşedintele Viktor Iuşcenko i-a transmis lui Jaap de Hoop Scheffer că-şi doreşte ca Ucraina să obţină anul acesta statutul de ţară candidată, prin participarea la Planul de acţiune pentru aderare (MAP), care i-a fost însă refuzată la summitul NATO desfăşurat la Bucureşti, în perioada 2-4 aprilie. Liderii Alianţei au promis totuşi Ucrainei şi Georgiei că, la un moment dat, vor fi primite în NATO, fără însă a avansa o dată concretă.

Miniştrii de externe din statele membre NATO urmează să se reunească din nou, în luna decembrie, pentru a evalua progresele Ucrainei, o ţară în care majoritatea populaţiei se pronunţă împotriva aderării la Alianţa Nord-Atlantică.

REZISTENŢĂ INTERNĂ

Demonstraţii pro şi contra

Sute de opozanţi, dar şi de simpatizanţi ai NATO au demonstrat ieri, la Kiev, în apropierea sediului preşedinţiei ucrainene. Aproximativ 300 de manifestanţi anti-NATO au fost opriţi de forţele de ordine la 200 de metri de preşedinţie, în timp ce scandau „Ruşii sunt fraţii noştri“ şi agitau pancarte pe care scria „Nu NATO!“ şi „Yankei, plecaţi acasă!“. Protestul a fost organizat de Partidul socialist progresist (prorus).

La rândul lor, între 500 şi 700 de simpatizanţi ai partidului preşedintelui Viktor Iuşcenko, Ucraina Noastră, au ieşit în stradă cu tricouri şi drapele pe care scria „NATO, DA!“.

Ne puteți urmări și pe Google News