Nasul, tigrul de hartie

Nasul, tigrul de hartie

Mircea Sandu, presedintele FRF, vorbeste mult, dar nu face nimic in cazul "actelor declarate de coruptie" din fotbalul romanesc.

Mircea Sandu, omul care a girat majoritatea nenorocirilor din fotbalul romanesc in ultimii 17 ani din postura de presedinte al FRF, continua sa faca pe Gigi-duru’ doar la nivel declarativ. Dupa sedinta Comitetului Executiv de ieri, Sandu a adoptat o pozitie agresiva fata de arbitrii neprofesionisti, fata de oficialii guralivi ai cluburilor din Liga I care au ajuns sa-si autodenunte marsaviile si fata de comisiile federale care judeca stramb.

„Sunt scarbit de acest sistem!”, a strigat Nasul, uitand ca „acest sistem”, corupt si neprofesionist, este chiar opera sa. Marea problema a lui Sandu pare a fi aceea ca a scapat lucrurile de sub control, arbitrii, conducatorii de club si membrii comisiilor federale facand acum legea.

Parchetul, amenintarea-fantoma

Ne puteți urmări și pe Google News

Daca pana acum, presedintele FRF trecea cu usurinta peste blaturile din „ograda” sa, sustinand ca nu exista dovezi, in ultima vreme aranjamentele au fost denuntate chiar de catre cei care le fac, sefii cluburilor. Uns cu toate alifiile, Mircea Sandu a gasit o noua gaselnita, „sa se autosesizeze Parchetul”, refuzand sa solicite insa, in mod oficial, interventia organelor competente.

„Gigi Becali a spus ca la Pitesti, la meciul FC Arges - CFR Cluj, au fost anumite lucruri, iar apoi a zis ca probele pe care le are sunt discutiile avute cu patronul Cornel Penescu. Acelasi domn Penescu a recunoscut ca da prea putini bani arbitrilor si de aceea e furat. La fel si domnul Becali, care a spus ca a dat bani arbitrilor.

Sa se sesizeze Parchetul pentru ca acesta este act declarat de coruptie! Sa se faca ancheta, sa-i spuna pe arbitrii carora le-au dat bani, sa se autodenunte”, s-a eschivat Nasul. Apoi, seful de la Casa Fotbalului a aruncat definitiv „pisica” la Liga Profesionista de Fotbal: „Ce sa fac eu? Nu federatia, ci Liga Profesionista de Fotbal organizeaza Liga I, asa ca ei sa sesizeze Parchetul”.

„Demonstratia de forta” a lui Mircea Sandu a continuat, la rand venind arbitrii. „Este de neconceput ca primii trei-patru cei mai valorosi arbitri romani sa greseasca impardonabil si, culmea, sa mai sustina ca au dreptate. Tudor m-a enervat la culme cand n-a recunoscut ca a gresit acordand acel penalty pentru Steaua la Urziceni. O sa le interzicem arbitrilor sa mai dea declaratii. Uneori, arbitrii ii provoaca pe jucatori, iar asta se numeste interes. Exista tot felul de parti-pris-uri pentru cei care au copii arbitri, multi fara valoare, dar sustinuti. Trebuie taiat in carne vie”, a tunat Sandu.

„Sunt scarbit de acest sistem”

isperat ca a scapat „haturile” fotbalului romanesc, Nasul a anuntat ca va prelua din nou controlul asupra comisiilor, care, conform regulamentelor in vigoare, au un statut independent.

„Sunt scarbit de acest sistem. Fotbalul e condus de comisii „independente”. Le-am dat prea multa independenta! FIFA ne-a spus ca trebuie mai mult control. Trebuie sa supraveghem mai bine comisiile de instanta si comisia centrala a arbitrilor. Voi propune Comitetului Executiv ca toate recursurile sa se judece la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, fiindca nu sunt multumit deloc de comisiile noastre”.

Presedintele FRF a participat, pe 8 mai, la solicitarea sa, la o intrevedere cu reprezentantii UEFA, pentru a lamuri procedurile prin care se pun in aplicare deciziile Tribunalului de Arbitraj Sportiv. „Ne-am lamurit ca deciziile TAS sunt obligatorii pentru toti cei din fenomen, indiferent de legea tarii. In cazul Poli Timisoara (n.r. - procesul cu Claudio Zambon pentru palmares, culori si nume), TAS va reanaliza raportul in termen de 15 zile, urmand sa se pronunte apoi”, a precizat Mircea Sandu.

Calendarul pentru sezonul viitor

Comitetul Executiv al FRF a aprobat ieri calendarul competitional pentru sezonul 2007-2008. Startul Ligii I se va da pe 28 iulie, turul, plus alte doua etape din retur, urmand sa se incheie pe 15 decembrie. Campionatul primei divizii se va relua, cu etapa a 20-a, pe 23 februarie, urmand ca ultima etapa sa se desfasoare pe 10 mai 2008.

Liga a II-a va debuta pe 11 august si se va incheia pe 24 mai 2008. Comitetul Executiv a aprobat abrogarea fuzionarilor sau absorbtiilor intre cluburi, dar si cesiunea drepturilor de participare in competitii. „Am hotarat sa nu se mai vanda locurile si cred ca s-a incheiat astfel orice posibilitate de a incalca bunul simt si etica sportiva”, s-a concluzionat Mircea Sandu.