Năstase le-a cerut deputaţilor să blocheze cererea procurorului general, care este lovită de nulitate din perspectiva procedurilor constituţionale. El le-a mai spus că li se întinde o "capcană" pe care ar înţelege-o şi un tinchigiu, aluzie la recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu. Disputele pe tema dosarului Năstase au amplificat tensiunile deja existente între PSD şi PDL.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase îi acuză pe social-democraţi că fac zid în jurul fostului premier, pentru a-l apăra de rigorile justiţiei. Liderul deputaţilor PSD Viorel Hrebenciuc îi transmite că funcţionează pe pilot automat şi nu are discernământ în a judeca just situaţia. Şi pentru că atunci când doi se ceartă, al treilea se bucură, liberalii le-au urat succes celor două partide de guvernământ în soluţionarea litigiului Năstase.

Deputaţii au început cu o pauză

Nici nu au început bine discuţiile că aleşii au luat o pauză de consultări, din motive de vicii procedurale. Concret, ei au acuzat faptul că nu li s-a distribuit proiectul de hotărâre privind începerea urmăririi penale împotriva deputatului PSD. Întreaga dezbatere stă sub semnul controverselor procedurale, în condiţiile în care PSD şi PDL au poziţii total divergente în ceea ce priveşte votul în dosarul Termopanelor.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, le-a spus colegilor că sunt chemaţi să se pronunţe pe procedură şi nu pe fondul problemei, acela al anchetării lui Năstase. În condiţiile în care deputaţii s-au mai pronunţat o dată în acelaşi dosar, pesediştii susţin că reluarea votului nu este regulamentară.

Kovesi, la a doua încercare

Este a doua tentativă a procurorului general de a obţine încuviinţarea urmăririi penale pentru dosarul Termopanelor. În august  2008, plenul a respins această solicitare, însă la acea dată Regulamentul Camerei prevedea că ridicarea imunităţii parlamentare se face cu votul a două treimi din numărul total al deputaţilor.

Între timp, la iniţiativa PDL, procedura ridicării imunităţii a fost simplificată, Regulamentul fiind amendat în baza unei decizii a Curţii Constituţionale. Astfel, în prezent, aprobarea începerii urmăririi penale se face cu majoritate simplă, respectiv cu votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi în sală.

Comisia pentru Regulament a avizat negativ cererea lui Kovesi de reluare a votului, membrii acestui for invocând faptul că o decizie a CCR nu se aplică retroactiv şi are valoare doar pentru viitor.

Năstase şi tinchigiii

La reluarea dezbaterilor, Năstase le-a cerut deputaţilor să nu accepte reluarea votului asupra solicitării lui Kovesi, fostul premier calificând drept inadmisibilă această cerere, din punct de vedere constituţional. El a susţinut că deputaţilor li se întinde o capcană procedurală pe care ar înţelege-o şi un om care a terminat şcoala de tinichigii.

Năstase a argumentat că plenul Camerei trebuie să se pronunţe asupra punctului de vedere al Comisiei pentru Regulament şi nu asupra solicitării lui Kovesi de ridicare a imunităţii parlamentare. În pledoaria sa, el a explicat că "procurorul general care se prespune că a terminat cel puţin o şcoală de tinichigii" vrea reluarea unui vot exprimat deja în august 2008, invocând decizia CCR. Or, aşa cum au susţinut membrii Comisiei pentru Regulament, potrivit Constituţiei nicio decizie nu se aplică retroactiv.

Fostul premier a mai argumentat că nu se teme de justiţie şi nu l-ar deranja încă un proces, întrucât abia s-a obişnuit să dea cu subsemnatul pe la parchet şi a reuşit chiar să se specializeze în drept penal. Năstase a spus că, în cursul dimineţii, a trebuit să meargă la parchet pentru a explica situaţia pixurilor din campania electorală din 2004, într-un alt dosar, respectiv dosarul Trofeul calităţii.

"Se creează un precedent absolut inacceptabil în măsura în care veţi accepta reluarea acestui vot, prin aplicarea retroactivă a unei decizii, în pofida Constituţiei, le-a spus Năstase, făcând un apel la"demnitatea" Parlamentului.

Predoiu trebuia să o demită pe Kovesi

Liderul PSD a mai susţinut că, dacă am fi avut un ministru al Justiţiei serios, acesta ar fi trebuit să o demită pe Kovesi pentru solicitarea trimisă Parlamentului.

Pozând din nou în victimă politică, Năstase s-a mai declarat "jenat" de situaţia în care este pus Parlamentul, aceea de a vota o chestiune în funcţie de "comenzile de la Cotroceni". Fostul premier a reluat teoria potrivit căreia nu procuroul general al României este iniţiatorul acestei cereri, ci Traian Băsescu.

În martie 2009, deputaţii au dat undă verde anchetei şi în dosarele Zambaccian 2 şi Mătuşa Tamara. În ultimii ani, mai mulţi foşti miniştri care deţineau şi calitatea de parlamentar au rămas fără imunitate, fiind acuzaţi de corupţie- Paul Păcuraru, Codruţ Şereş, Miron Mitrea, Adrian Năstase, Şerban Mihăilescu. Niciunul dintre dosarele de corupţie nu a ajuns în instanţă până în prezent.

PSD, UDMR şi PNL au părăsit sala

Pe fondul discuţiilor interminabile, PSD, UDMR, urmate de PNL au părăsit aula Parlamentului, acuzând nerespectarea procedurilor parlamentare. Preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase, a constatat lipsa cvorumului şi a cerut ca liderii grupurilor parlamentare să se reunească pentru noi consultări.

Primii care au dat tonul au fost udemeriştii. Ei au acuzat-o pe Anastase de încălcarea Regulamentului şi au anunţat că părăsesc sala de şedinţe. Au urmat pesediştii, care au ieşit şi ei din sală, după ce liderul grupului Viorel Hrebenciuc a descirs situaţia în termeni pitoreşti. "Un prost dă cu piatra în baltă şi 5 deştepţi se chinuie să o scoată, cam asta este situaţia în care ne aflăm noi acuma", a comentat el referitor la încurcăturile procedurale generate de scrisoarea lui Kovesi.

Deputatul Eugen Nicolăescu, vicelider de grup al liberalilor, a anunţat decizia parlamentarilor PNL de a se retrage din şedinţă, până când PSD şi PDL vor ajunge la un compromis. "Aţi observat că pe parcursul a două ore grupul parlamentar PNL nu a luat nicio atitudine. Am considerat că este un război între PDL şi PSD în această "minunată" coaliţie şi-i dorim succes", a declarat Nicolăescu, adăugând însă că Anastase încalcă regulile forului legislativ.

Consultările între liderii grupurilor nu au dus la nicio soluţie de compromis, reprezentantul PSD absentând de la discuţii. Roberta Anastase a susţinut că singura raţiune a atitudinii PSD este apărarea lui Năstase.


"Nu pot să-mi explic reacţia PSD decât ca pe una care depăşeşte cu mult practica legislativă, desfăşurarea firească într-un cadru democratic al Parlamentului, decât printr-o singură raţiune: apărarea lui Adrian Năstase. Este singura raţiune care ţine în acest moment unit PSD şi, din păcate, eu nu pot să fiu de acord ca acest subiect să nu se discute în plenul Parlamentului", a susţinut Anastase.

Ştire actualizată la ora 15:28

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Caut tinichigiu şcolit. Exclus filosof