Nadal se simte persecutat

Nadal se simte persecutat

Cel mai în formă jucător de tenis din lume, spaniolul Rafael Nadal, crede că noul sistem de testare anti-doping îi coboară pe jucători la nivelul criminalilor.

Spaniolul este liderul criticilor noului sistem adoptat de Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (ATP), care a semnat protocolul propus, anul trecut, de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA). "Nu este drept să fim persecutaţi în felul acesta", a spus Nadal într-o conferinţă de presă, susţinută în timpul turneului de la Rotterdam.

De la începutul acestui an, jucătorii clasaţi pe primele 50 de locuri în topul ATP trebuie să anunţe, zilnic, o anumită oră în timpul căreia pot fi testaţi, conform regulamentului WADA.

Nadal, scoţianul Andy Murray şi francezul Gilles Simon a spus că jucători sunt hărţuiţi de prevederile protocolului.

"Mă simt ca un criminal", şi-a început Nadal pledoaria. "Nici mama nu ştie unde sunt în fiecare zi. Este foarte dificil să ştiu unde voi fi mâine, mai ales într-un sport cum este tenisul", a spus numărul unu mondial.

Înăsprirea controlului anti-doping este în strictă legătură cu faptul că tenisul este sport olimpic, însă Nadal nu crede că este necesar. "Sigur că ne dorim să participăm la Jocurile Olimpice, însă nu vrem să plătim un preţ atât de mare", a precizat Nadal. "Sunt primul jucător care îşi doreşte o competiţie corectă şi curată pentru toţi, însă formele controlului pot fi total diferite", a mai spus spaniolul.

Sistem nedrept Gilles Simon, numărul opt mondial, aproape că a ratat un asemenea test în timp ce se afla acasă, la Paris. "Am reprogramat un antrenament la Roland Garros şi m-am certat cu prietena mea pentru a ajunge la întâlnirea cu controlorul", a spus francezul.

Andy Murray speră ca sistemul de testare să fie simplificat. "Sper ca testele desfăşurate în afara competiţiilor să fie făcute în afara sezonului, iar apoi să fim testaţi în timpul fiecărui turneu la care participăm", a spus el.

Dacă un jucător ratează trei teste într-o perioadă de 18 luni poate risca o suspendare de doi ani. Murray şi Simon cred că tenisul nu poate fi comparat cu celelalte sporturi deoarece jucătorii sunt în permanentă mişcare.

"Trebuie să completăm un formular pe trei luni, însă dacă sunt eliminat dintr-un turneu şi mă hotărăsc să călătoresc în ziua următoare, trebuie să scriu un nou formular imediat", a spus Simon.

Un jucător testat imediat după ultimul său joc într-un turneu se poate întoarce acasă şi să fie testat din nou de controlorii WADA. Andy Murray a trecut prin această situaţie: "Am fost vizitat la 7 dimineaţa, la doar câteva ore după ce m-am întors din Australia. Nici măcar nu ştiam unde sunt", a adăugat scoţianul.

Ne puteți urmări și pe Google News