Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > N-au reușit să ne închidă ca pe calorifere!
N-au reușit să ne închidă ca pe calorifere!

N-au reușit să ne închidă ca pe calorifere!

”Bună dimineața, dragilor cititori!”, așa vă spunem noi, făcătorii ziarului cu bulină roșie, la fiecare început de zi.

 De 23 de ani ne bucurăm de întâlnirea cu voi pentru că știm că v-am devenit prieteni sau parteneri, că aveți încredere în informațiile pe care vi le aducem și că ne apreciați opiniile. Și, ce-i mai important pentru noi: faptul că vreți să existăm, să fim prezenți la întâlnirea cu voi din fiecare dimineață!

De câțiva ani, presa trece prin cea mai grea criză de după ieșirea din dictatură. Când o societate nu are o economie care să duduie, nimic nu merge ca lumea. Iar presa, eminamente privată, e o entitate vulnerabilă: o strângi în menghine, o împuținezi, cu instrumentele financiare la îndemâna Puterii. Nu-i nevoie de cenzură, azi. Întotdeauna am făcut comparația cu „o haină în plus” a lui Ceaușescu. În România de după el, guvernele democratice au găsit metode prin care oamenii și-au închis de bunăvoie caloriferele și și-au pus o haină în plus, ca să supraviețuiască unor costuri mult prea mari în raport cu salariul sau cu pensia. Așa s-au închis și ziarele, precum caloriferele.

Evenimentul zilei a rezistat, iar jurnaliștii lui fac eforturi considerabile ca să-și reîntâlnească cititorii și la aniversarea de 25 de ani. Veți descoperi în paginile acestui număr unele dintre cele mai frumoase și performante momente ale meseriei de gazetar, amintiri și aprecieri ale jurnaliștilor, dar și ale cititorilor EVZ, precum și secretele unei redacții vii, mereu atentă la ceea ce se întâmplă într-o Românie zbuciumată.

În ultimii trei ani, EVZ a ales să aducă în paginile sale şi spiritul ce a caracterizat „Bulina roşie” în anii 1992-1997. Jurnaliştii erau atunci de-a dreptul îndrăgostiţi de meseria lor, iar „google” nu îi alterase. Promovăm anchetele jurnalistice, evenimentele şi analizele politice, reportajele, lucrurile interesante în general, milităm pentru respectarea legii şi apărăm o justiţie curată în lupta ei împotriva corupţiei. Am crezut că şi cititorilor le e dor de un astfel de ziar, „un pic altfel”, și nu ne-am înșelat. Au rămas alături de noi și, împreună, suntem numărul 1 în topul publicațiilor generaliste. Lucrul acesta înseamnă forță. Forță în gândire, forță de independență, forță de libertate.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.