Acum însă, mulţi dintre ei au doi duşmani care par de neînvins – criza financiară şi actele rasiste. Cei mai afectaţi sunt românii care nu au un serviciu stabil.

Pe românii care caută să muncească la negru în Italia îi găseşti peste tot la Roma. Stau de dimineaţa până seara la marginea drumului, chiar sâmbăta şi duminica, în speranţa că va veni cineva să le ofere ceva de lucru în acea zi şi câteva zeci de euro.

“Am 4 ani de când stau aici pe piatră. Pentru noi nu este liber. Noi suntem de-aşa natură, cerşetori aici, nu vedeţi?”, ne-a spus Petrică Andronoiu, român plecat din Brăila acum 4 ani, când a devenit şomer. Cât despre locuinţă… „Ce apartament? Apartamentul este ăla, la terra. La boscheţi! Ştie lumea, că nu-s numai eu. Sunt mulţi ca mine”, ne-a spus el.

Petrică Andronoiu ne-a arătat mâinile după 4 ani de muncă în Italia. Erau pline de bătături pentru că, aşa cum ne-a spus, nu s-a ferit de niciun fel de muncă. A fost chiar la un pas de a deveni sclav pe plantaţiile italienilor. “E penibilă treaba în agricultura lor. Substanţe toxice, chimice, ai călcat în picioarele goale, ţi-a ars talpa. Mulţi s-au îmbolnăvit”, se plânge el, recunoscând că, pe plantaţiile de salată, a fost nevoit chiar să are terenul cu mâna.

Din cauza crizei, şi în construcţii acum cu greu se găseşte un loc. Atunci când sunt luaţi la lucru, zilierii români din Roma sunt folosiţi la munci grele, pe care niciun italian nu s-ar încumeta să le facă. Acceptă însă orice, numai să câştige un ban. “Noi stăm ca nişte curve la stradă aicea, dar curvele câştigă ceva”, ne-a spus un alt român, plecat din Bacău, care aflase că o prostituată câştigă, la Roma, între 3.000 şi 7.000 de euro pe lună.

Chiar dacă fumează chiştioace şi locuiesc în boscheţi, Petrică şi alţii ca el nu se întorc în România. Nu regretă decât că, în ţară, nimeni nu le asigură un loc de muncă şi că, peste câţiva ani, copiii lor vor veni tot pe străzile oraşelor italiene să-şi facă un viitor.

După povestea brăileanului, la ştirile Kanal D de astăzi, de la 18.30, urmează povestea unei românce de succes, Ramona Bădescu.