„Cred foarte clar că ceea ce a spus astăzi premierul, care, în multe situaţii asemănătoare a zis lucruri pe care le-a negat imediat după aceea şi pe a cărui credibilitate internă şi internaţională nu pariez, nu poate fi credibil în ochii mei decât atunci când va da o ordonanţă de urgenţă care să anuleze această ordonanţă de urgenţă neconstituţională”, a afirmat Ungureanu.
Fostul premier a adăugat că prim-ministrul a decis respectarea unei decizii a CCR doar după o reacţie vehementă a comunităţii internaţionale.
"Văd că premierul este nevoit să ia în considerare evidenţa unei reacţii internaţionale şi, spre surprinderea mea, nu evidenţa unei reacţii interne, vizibil îndreptată contra deciziilor pe care Guvernul le-a luat. Nu era nevoie să se ajungă la o reacţie atât de vehementă a comunităţii internaţionale petru ca primul ministru să înţeleagă că modul în care sunt tratate Constituţia şi legislaţia care derivă din legea fundamentală a statului nu trece neobservat într-o lume civilizată din care şi noi pretindem că facem parte", a mai spus Ungureanu.
Despre referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Ungureanu a afirmat că acesta nu este un referendum de persoană, ci unul asupra valorii democratice a instituţiilor statului.
„Eu continuu să spun că în clipa în care înţelegem că acest referendum nu este unul de persoană ci un referendum asupra valorii democratice a instituţiilor statului de drept şi a modului în care aceste instituţii pot fi păstrate în limitele constituţionale, răspunsul cetăţenesc la referendum este limpede şi sper că şi implicarea va fi pe măsură”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.
Fostul premier a reconfirmat că va candida la alegerile legislative probabil reprezentând Iaşiul, oraşul natal, dar nu a spus dacă are în vedere şi o eventuală candidatură la preşedinţie, spunând că acum se concentrează pe campania pentru referendumul din 29 iulie.
Întrebat despre relaţia cu PDL, Ungureanu a răspuns că merge „bine”, recunoscând că sunt „suişuri şi coborâşuri” şi că mai există şi unele „asperităţi”.