Mostenirea Lacrimei: limba romana, bijuterii si icoane
- Adam Popescu
- 17 martie 2007, 02:00
O profesoara care a fugit din Romania in vremea comunismului preda limba natala si se ocupa de magazinul familiei din Salonic.
In conditiile in care studentii din Grecia ies in strada impotrivindu-se invatamantului universitar privat, o sibianca in varsta de 51 de ani, stabilita de trei decenii in Salonic, detine doua institute de invatamant particulare.
Lacrima Mihail este si lector, preda limba romana la Facultatea de Studii Balcanice din Florina, care apartine de Universitatea Greciei de Vest, si se ocupa de un magazin de bijuterii si icoane pe care l-a mostenit de la tatal sau. Nu duce lipsa de nimic aici, poate doar de imaginea copiilor romani catarati in pom dupa fructe.
Tatal - grec macedonean, mama - sibianca Septembrie 1940. Romania cedeaza Bulgariei Cadrilaterul - cele doua judete dobrogene Durostor si Caliacra, din sudul Dunarii. Zeci de mii de oameni trec fluviul cu barca, pe timp de noapte. Printre ei, tatal Lacrimei Mihail, un grec macedonean nascut in Silistra - zona bulgareasca in dreptul orasului Calarasi.
"Tata a stat la Constanta pana in ‘47, cand URSS si-a facut acolo o baza militara si i-a alungat pe toti care nu erau romani. S-a dus in Banat, a cunoscut-o pe mama, care e din Jina Sibiului, si au deschis o brutarie, era singurul brutar din Marginimea Sibiului. Pentru ca erau "capitalisti", comunistii i-au deportat in Baragan", deapana profesoara universitara fragmente din stufoasa istorie a familiei sale.
E sambata dimineata si ea este la magazinul de bijuterii pe care tatal sau l-a deschis, acum aproape 30 de ani, pe o strada din centrul Salonicului.
Lector universitar si doctorand in Romania
Din 1976 s-a mutat familia Mihail in Grecia, in Salonic, oras ce-i pare Lacrimei ca seamana cu Sibiul ei natal. Ea avea 20 de ani atunci si a trebuit sa se transfere de la Universitatea din Cluj, unde era de un an studenta la Filologie (engleza si franceza), la Universitatea Aristoteles din Salonic.
A facut masteratul in stiintele comunicarii si didactica limbilor, iar acum face doctoratul in Romania si vrea sa-l sustina la Sibiu. "Tema este "Locutiunile limbii romane si aspecte ale predarii limbii romane studentilor straini"", spune Lacrima Mihail, de sase ani lector la Facultatea de Studii Balcanice din Florina, care apartine de Universitatea Greciei de Vest.
Aici preda, pentru 70 de studenti, limba romana, "materie principala si obligatorie, ca si celelalte cinci limbi balcanice". Dar vechimea ei in invatamantul din Grecia este de 25 de ani, un sfert de secol in care a predat limba sa materna studentilor eleni.
Magazinul de bijuterii, mostenit de la tata
O clienta matinala o retine pentru cateva minute din discutie. Profesoara universitara devine, pe loc, proprietara magazinului de bijuterii. Lacrima Mihail scoate din rafturi, rand pe rand, aproape toate suporturile cu bratari si brose, fara sa-si piarda rabdarea si surasul, pana ce cumparatoarea se hotaraste asupra cadoului.
"In Grecia, bijuteriile sunt cea mai buna idee de cadou", ne lamureste Lacrima. In magazin apare sora ei, Gabriela Atena Mihail, medic ginecolog, mama lor, Maria Mihail (78 de ani), si fiul cel mic al Lacrimei, Marios (10 ani). Starnite de intrebarile noastre, amintirile din Romania dau navala.
A deschis doua institute de invatamant private Cele doua surori si-au iubit mult tatal, el le-a dat "aripi" si curajul de a avea incredere in propriile forte. "Tata se simtea strain in Romania, acolo era "grecul", iar cand a venit aici, in Salonic, era "romanul"", spune Atena.
Batranei mame i se umezesc ochii. Ar vrea sa spuna si ea multe despre omul ei, dar lacrimile i-au oprit vorbele in gatlej si numai schimbarea subiectului o salveaza de la intristare. Are doua fiice fericite: Atena, medic ginecolog, casatorita cu un farmacist, si Lacrima, profesoara universitara si detinatoare a doua institute private de inatamant.
"Am deschis, in 1986, patru scoli private de limbi straine - invatamant superior -, in care se preda si limba romana, insa am renuntat la doua dintre ele pentru ca aparusera copiii in viata mea si se inmultisera responsabilitatile", cauta Lacrima Mihail sa simplifice explicatiile.
Nu se plange ca i-a fost greu, desi, pentru infiintarea institutelor, a avut nevoie de sustinerea intregii familii. Si-a facut "reclama" pe fluturasi imprastiati prin scoli, dar, spune ea, "cea mai buna reclama au fost rezultatele studentilor".
Nostalgia copilariei romanesti Lacrima Mihail pastreaza legaturi cu tara in care s-a nascut nu doar prin doctoratul pe care-l pregateste. Mai are acolo, in dragul ei Sibiu, doua case pentru care s-a luptat prin tribunale
15 ani. Viziteaza Romania cam o data pe an, trage in plamani cu nesat "aerul" tarii sale si "fura" imagini pe retina. "Romania este foarte frumoasa, dar cei care au parasit-o din cauza saraciei spun: "Muntii nostri aur poarta/Noi cersim din poarta-n poarta"".
Ei, personal, ii este dor sa vada copii luand fructe din pom: "Aici, ciresele apar primavara, din cauza climei, in Halkidiki sunt maslini incarcati si mandarini, dar n-am vazut niciun copil intinzand mana sa culeaga fructe. Le cumpara".
Mai are Lacrima Mihail multe imagini vii din tara sa de origine. Cade pe ganduri: "Cand am plecat, am luat in gand si-n suflet toata Romania si vreau s-o dau incet-incet studentilor mei si prietenilor".
FAMILIE Copii melomani
Lacrima Mihail s-a casatorit in Salonic cu un grec, inginer mecanic, si au impreuna doi baieti. Constantinos are 16 ani, este in anul II de liceu si canta la pian, "ii place limba romana si Romania, dar adora Grecia".
Al doilea baiat, Marios, a implinit 10 ani, canta la buzuki (instrument popular grec, un fel de ghitara-mandolina), "il iubeste pe Mikis Theodorakis, cel care a compus muzica pentru filmul "Zorba grecul", dar ii plac si cantecele romanesti de pahar, de exemplu "Lasa-ma sa beau"", se amuza Lacrima.
RAZVRATITI Studentii din Grecia nu vor universitati private Scandalurile din ultimele luni privind promovarea unei legi care permite recunoasterea diplomelor universitatilor private in Grecia le intelege bine profesoara Lacrima Mihail: "Studentii isi manifesta violent opozitia fata de invatamantul universitar particular pentru ca in institutiile de stat au foarte multe avantaje. Au, anual, peste 30 de manuale gratuite, in valoare de 500 de euro, mananca gratuit la cantinele universitatilor, au reduceri la transport, la teatru, la aproape orice".
Ianuarie, februarie, martie - nu trece o luna fara un miting de protest impotriva universitatilor private. Si nu doar studentii sunt revoltati, ci si unii profesori. Protestele se sfarsesc, in ultima vreme, cu politisti batuti si studenti arestati pentru acte de violenta.
Activitatea a peste 300 de facultati a fost blocata chiar inainte de sesiunea de iarna, iar protestarii au promis ca vor reveni in strada pana cand guvernul elen va renunta la aceasta lege. In prezent, numai universitatile de stat pot organiza cursuri in Grecia, desi mai multe universitati private au parteneriate cu institute postliceale care emit diplome, recunoscute insa doar partial.
Tensiunile din universitati continua, viata merge inainte. Lacrima Mihail nu-si face probleme in legatura cu studentii ei: "Istoria romanilor si cea a grecilor au multe in comun si exista interes aici pentru cultura si limba romana".