"Moş" Ialomiţianu aduce taxe mărite şi scumpiri

"Moş" Ialomiţianu aduce taxe mărite şi scumpiri

Ultimul proiect de modificare a Codului Fiscal va genera preţuri mai mari la ţigări şi carburanţi, motiv pentru scumpirea altor produse.

Anul viitor va fi un nou an al scumpirilor, iar carburanţii şi ţigările sunt în capul listei. Astfel, a câta oară, populaţia este victima lipsei de viziune a politicienilor. Strâns cu uşa între estimările prea optimiste pe care şi-a bazat bugetul pe anul viitor şi realitatea din economie, guvernul Boc pregăteşte un nou val de modificări fiscale, al 11-lea din acest an.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal, postat pentru o scurtă dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), prevede, printre altele, creşterea accizelor la ţigări şi la benzină şi motorină, care generează scumpiri pe întregul lanţ de producţie şi comercializare a mărfurilor.

Dacă aceste propuneri vor fi adoptate, este foarte probabil ca inflaţia să fie mult peste nivelul de 5,3%, pe care se bazează construcţia bugetară din 2011.

Acciza scumpeşte fumatul de la 1 iulie 2011

Scumpirea ţigărilor datorată creşterii accizei va avea loc abia de la 1 iulie anul viitor. Asta deoarece planul propus de guvern prevede aplicarea, pentru prima jumătate a anului 2011, a accizei actuale, de 76,59 euro pe mia de ţigarate, ne-a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs la JTI România. Asta nu înseamnă însă că preţul unui pachet de ţigări va rămâne neschimbat de la începutul anului viitor.

"De la 1 ianuarie nu creşte acciza. Însă nu putem estima deocamdată ce im pact va avea evoluţia preţului combustibililor şi a materiei prime", avertizează Gilda Lazăr. Ea a precizat că modificările de preţ generate de creşterea accizei vor fi simţite abia din vara anului care vine.

De altfel, începând cu 1 iulie 2011, se schimbă întregul sistem de calcul al accizei şi totodată creşte valoarea acestei taxe. "Estimările noastre ne indică un preţ mediu ponderat de 10,2-10,4 lei/pachet şi o influenţă în preţuri de circa 0,2-0,6 lei pe pachet", spune Gilda Lazăr.

MFP propune ca accizele pentru benzina fără plumb să urce de la nivelul actual de 452 euro/ tonă până la 467 euro/tonă. Pentru tona de motorină, taxa se va situa la 358 euro, faţă de 347 euro, cât este în prezent.

O singură declaraţie pentru contribuţiile sociale

Ordonanţa pe care a pregătit- o guvernul are şi părţi bune. Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş Goran, susţine că "este foarte bine că, în sfârşit, contribuţiile sociale se aduc în Codul Fiscal şi că vor scădea costurile administrative, datorită re ducerii numărului de declaraţii".

Cu toate acestea, el consideră că propunerile reprezintă "un pas înapoi" comparativ cu versiunea propusă, în septembrie, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Practic, spune Biriş, prin actualul proiect, guvernul creează o nouă discriminare între salariaţi, care vor avea baza de calcul plafonată, şi persoanele care au venituri din activităţi independente care nu beneficiază de acelaşi avantaj.

PROIECT

Noutăţile fiscale de pe site-ul MFP

  • cresc accizele la ţigarete şi la carburanţi;
  • nedeductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul este prelungită până la sfârşitul anului 2011;
  • impozitul pe dividendele companiilor străine creşte la 16%;
  • dispare impozitul de 25% pe câştigul de peste 600 de lei obţinut în cazinouri şi la aparatele slot-machine. În schimb, jucătorii vor plăti un bilet la intrare de 20 de lei la cazinou şi de 5 lei la aparatele de joc, valabil 24 de ore;
  • accizele la cafea sunt menţinute şi în 2011; 
  • contribuţiile sociale sunt incluse în Codul Fiscal;
  • firmele vor depune o singură declaraţie la Finanţe pentru asigurările sociale şi fondurile speciale pentru angajaţi.

INFLAŢIA ÎN GALOP

Un nou motiv de supărare pentru guvernatorul Mugur Isărescu

Creşterea accizei la carburanţi şi ţigări, prevăzută în proiectul de modificare a Codului Fiscal, va face ca inflaţia să depăşească aşteptările şi anul viitor. Asta după ce Banca Naţională a României (BNR) a ratat ţinta de inflaţie anul trecut în special din cauza devansării calendarului de creştere a accizei pe mia de ţigarete.

Colac peste pupăză, decizia de majorare a TVA la 24% de la 1 iulie va urca inflaţia din acest la 8,2%, conform ultimelor date recente, depăşind cu mult ţinta de 3,5% plus/minus un punct.

Supărat pe ţigări, care nu-i permit respectarea ţintei de inflaţie, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat, la începutul anului, că a interzis fumatul în BNR. Iar acum o lună, el a afirmat ironic că "românii parcă mănâncă pâine şi ţigări", referindu- se la ponderea mare a ţigaretelor în coşul de consum.

Vasilescu: efectul scumpirilor poate fi redus

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, admite că măsurile promovate de Ministerul Finanţelor se vor reflecta în inflaţie. Totuşi, el consideră că efectul scumpirii benzinei şi al pachetelor de ţigări poate fi contracarat de agenţii economici prin "creştere de productivitate, scăderea anumitor consumuri şi printr-un management performant".

Reprezentantul băncii centrale spune că este prea devreme să estimeze care va fi impactul creşterii accizelor în 2011 asupra preţurilor de consum. Potrivit lui, specialiştii băncii centrale vor face analize şi vor elabora prognozele până la începutul anului viitor.

RECORD NEGATIV

Codul Fiscal, modificat de 10 ori în acest an

În 2010, guvernul a bătut recordul celor mai multe modificări fiscale făcute într-un an. Codul Fiscal a fost modificat de zece ori de la începutul anului până în prezent, iar pe site-ul Finanţelor e pus în dezbatere publică un nou proiect de modificare a taxelor şi impozitelor.

În total, de când a fost publicat pentru prima dată, la sfârşitul anului 2003 şi până în prezent, Codul Fiscal a fost modificat de aproape 50 de ori, prin ordonanţe de urgenţă, hotărâri, legi şi norme.

Articolul 4 din Codul Fiscal prevede că actul "se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia".

Guvernul se prevalează de sintagma "de regulă" şi, de cele mai multe ori, face modificări de pe o zi pe alta, în pofida criticilor repetate din partea oamenilor de afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News