Evenimentul Zilei > Justitie > Monica Macovei: „Justiția română se află pe drumul cel bun. Omul face diferenţa”
Monica Macovei: „Justiția română se află pe drumul cel bun. Omul face diferenţa”

Monica Macovei: „Justiția română se află pe drumul cel bun. Omul face diferenţa”

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat ieri, la Școala de vară de la Sighet, că justiția din România se află pe "drumul cel bun". Ea le-a explicat tinerilor participanţi la o şcoală de vară că oamenii care lucrează în sistemul judiciar sunt cei în măsură să asigure funcționarea independentă a sistemului.

"Suntem în situația în care omul face diferența. Nu e tot sistemul judiciar la fel, nu peste tot DNA lucrează la fel. Filiala Constanța DNA s-a vorbit despre ea că a făcut ceva? Cu tot ce s-a întâmplat cu plajele, cu terenurile, e altă țară. Depinde de oameni, depinde cum e omul. Depinde cum ești. Eu am fost așa, alții altfel. Repet: oamenii sunt foarte importanți. N-am ajuns în stadiul, din păcate, în care toată justiția să fie reformată și să știm că ireversibil acesta e drumul, dar suntem pe drumul cel bun", a afirmat Monica Macovei.

Magistraţii au prins curaj

Europarlamentarul democrat-liberal a subliniat că există o schimbare radicală în justiție care deja a fost semnalată de cetățeni prin ultimele condamnări din lumea politică și a fotbalului. "Sunt tot mai mulți procurori curajoși care s-au obișnuit cu ideea în cazul unor politicieni, și nu le mai pasă, adică nu au teama lor, cu judecători curajoși care acum 5-6 ani ani dădeau achitări după care dădeau condamnări cu suspendare, iar acum dau cu executare. Acum vedem o evoluție. Suntem pe drumul cel bun, și nici nu se putea peste noapte ca tot sistemul din justiție să se schimbe. Problema este să fim tot mai mulți (…), problema este să nu se zică stop! Să nu se zică de la toamnă, și îmi aduc aminte de ce a zis Ponta despre alegeri. A zis Ponta: 'dacă nu câștigăm președinția, scapă cine poate'. Aste e clar că dacă câștigă, scăpăm toți. Asta înseamnă că ce fac? Schimbă oamenii!", a susținut Monica Macovei, potrivit Agerpres.

Cei care schimbă lumea

Ea i-a încurajat pe tineri să privească viitorul cu optimism și să lupte pentru idealul dorit. "O să vă spun și ceva despre oameni cu un citat din Mark Twain: unii se adaptează după mediul înconjurător, alții vor să schimbe lumea înconjurătoare după ei. Cei din a doua categorie sunt cei care schimbă lumea (…), un om care are puterea să schimbe lumea după cum crede el că e bine. Noi trebuie să luptăm, toți din sala asta să schimbăm lumea în bine. Atunci trebuie să gândesc: asta pot să fac. Asta vreau să fac și pot să merg și mai departe", a afirmat Monica Macovei.

Cursurile Școlii de vară a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, aflate la a XVII-a ediție, sunt organizate de Fundația Academia Civică în colaborare cu Fundația Konrad Adenaeur.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: