Astfel, Monica Macovei susţine că cetăţenii nu trebuie să se prezinte la vot pentru că Victor Ponta şi USL pregătesc o mare fraudă, "au suspendat democraţia şi legea în România".
"Pentru că USL ne scoate din Europa şi Europa ne va sancţiona şi prin tăierea fondurilor pentru agricultură, dezvoltare, transporturi etc. Pentru că nu validăm şi nu suntem de acord cu o lovitură de stat", au fost alte două argumente furnizate de europarlamentarul PDL pentru a susţine neprezentarea la vot. 
Monica Macovei mai afirmă că preşedintele suspendat nu a încălcat Constituţia, adăugând că "nu există nicio prevedere în opinia Curţii Constituţionale care să spună că preşedintele „a comis fapte grave care au încălcat Constituţia”.
Europarlamentarul PDL mai susţine că un alt motiv pentru a nu ne prezenta la vot este faptul că USL a schimbat regulile în timpul jocului.
"Regulile privind referendumul s-au modificat în timpul jocului. La un meci de fotbal, cele doua echipe intră în teren ştiind cu mult timp înainte regulile jocului şi cel mai bun câstigă. Acum, regulile se modifică aproape în fiecare zi în timpul procedurii de suspendare şi demitere, adică în timpul meciului. Nu este un joc cinstit”, a mai scris Macovei.
Fostul ministru al justiţiei mai argumentează că românii nu au de ce să meargă la vot pentru că este responsabilitatea USL să asigure prezenţa.
„USL a iniţiat demersul de suspendare şi demitere şi USL trebuie să arate că poate convinge 9 milioane de oameni să participe la vot. Este referendumul USL, nu al nostru şi nici al ţării!”, a mai susţinut Macovei.