Monica Columbeanu este vedeta care, în această săptămână, îşi susţine oraşul natal. Campania „Oraşul de vis”, un demers iniţiat de evz.ro, are ultima oprire la Bacău. Începând de luni vom descoperi Braşovul, al treilea oraş care intră în competiţia la finalul căreia vom afla unde este cel mai bun loc din România pentru a trăi.
Fiecare oraş participant este susţinut de primar, un sportiv şi o vedetă locală.
Ieri, handbalista Narcisa Lecuşanu a vorbit despre începutul carierei în Bacău.
Astăzi, Monica Columbeanu se alătură campaniei şi povesteşte despre copilăria şi locurile preferate în primul oraş din Moldova care a intrat în lupta pentru statutul de „oraş de vis”.
Accesaţi evz.ro şi votaţi oraşul preferat. În aceeaşi măsură, notele şi comentariile cititorilor oferă o imagine suplimentară fiecărui oraş din campanie.
EVZ: Cum a fost copilăria în Bacău? Care sunt locurile şi evenimentele de care îţi aduci aminte cu plăcere?
Monica Columbeanu: Copilăria a fost foarte frumoasă, petrecută împreună cu prietenii mei de joacă. Am avut noroc să locuiesc într-un cartier nou, cu oameni tineri care aveau copii, alături de care eram fericită să-mi petrec timpul. Cartierul Nord este şi acum unul dintre cele mai frumoase din Bacău, bine îngrijit şi dotat cu multe facilităţi, printre care un cabinet medical, un parc pentru copii şi multe magazine.
Cum erau oamenii atunci şi cum îi găseşti astăzi, când mergi acasă?Oamenii erau şi au rămas foarte deschişi. Băcăuanii sunt primitori, au sufletul mare, indiferent de statutul social. Ştii cum se spune: „Îţi dau din puţinul lor”. Îmi place foarte mult în Bacău şi pentru mine este încă „acasă”. Din păcate, programul meu este încărcat şi nu prea am cum să ajung să-mi vizitez rudele şi vecinii. Chiar mi-e dor de ei. Ce locuri ai recomanda unui turist? Sunt multe lucruri de văzut aici. Casa memorială „George Bacovia”, Muzeul de Ştiinte ale Naturii, Biserica Precista, ctitorită de Alexandru Voievod, cu o vechime de peste 500 de ani. Şi la Tescani este foarte frumos, mai exact casa lui Rosetti-Tescanu, unde a locuit şi creat marele compozitor George Enescu.
Ce cuvinte se potrivesc cel mai bine pentru a descrie Bacăul? Este curat, liniştit şi frumos.
Ce lucruri nu se cunosc despre oraşul tău? Într-un cimitir evreiesc, de la periferia Bacăului, se află un monument închinat victimelor Holocaustului. Se spune că aici ar fi fost îngropat, acum 70 de ani, săpun fabricat din oameni. Pe monument scrie, în mai multe limbi, „Aici zac evrei prefăcuţi în săpun de bestiile fasciste”. Totul a început în anii ’40, când a apărut la noi săpun adus din Germania. S-a zvonit că ar fi fost fabricat la Auschwitz, din oameni, deoarece iniţialele de pe săpun puteau fi traduse ca făcând referire la evrei. După instalarea regimului comunist, activiştii au decis să adune săpunul în lăzi şi să-l îngroape. Deasupra, au ridicat un monument. Ulterior, un necunoscător de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional l-a înregistrat ca monument istoric de înaltă clasă şi aşa a rămas de-atunci.
Ce aspecte pozitive şi negative sunt potrivite atunci când vine vorba despre Bacău? Locuitorii acestui oraş merită să fie cunoscuţi în România prin valorile şi legendele pe care le-au dat ţării. Sunt mândră pentru că aparţin aceluiaşi loc de unde au pornit nume importante precum: Radu Beligan, George Bacovia, Ovidiu Bălan, Ilie Boca, Radu Cosaşu, George Enescu, Constantin Galeriu, Doina Melinte, Ştefan cel Mare, Tristan Tzara. Cu toate acestea, Bacăul are un defect: salariile mici ale simplilor cetăţeni.
„ORAŞUL DE VIS”
Pro şi contra, despre Bacău
Opiniile cititorilor cu privire la oraşul lor pot fi exprimate în campania iniţiată de evz.ro prin intermediul voturilor de popularitate, a notelor pe criterii (infrastructură, administraţie, mediu, cultură şi educaţie, dezvoltare economică, sănătate şi siguranţă) şi prin comentarii.
„Nu m-am născut în acest oraş, dar lo cuiesc aici cam din 1960. L-am văzut transformâdu-se, crescând şi schimbându-şi faţa în bine. Străzile sunt mai curate decât cele din Bucureşti. La fel pot spune şi despre parcuri. Nu sunt de acord cu cei care-şi critică oraşul în care locuiesc. Sigur, sunt încă multe de îndreptat, de făcut”, a scris, ieri, Elena Tudorache, pe site-ul evz.ro.
În opinia altora, Bacăul duce lipsă de o administraţie potrivită. Cristina, un alt cititor, nu a ezitat să ofere o poziţie critică: „Este un oraş fără o viziune, condus de oameni incapabili să administreze. E un oraş lăsat de izbelişte, care se sufocă încet, dar sigur”. Intraţi pe evz.ro şi spuneţi care dintre cele 15 oraşe din campanie merită titlul de „Oraş de vis”!