Mona Lisa a fost furată. Suspect? Picasso!

Mona Lisa a fost furată. Suspect? Picasso!

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, Mona Lisa a fost furată! Pe 21 august...1911. Reluăm.

Într-o bună zi a anului 1911, vizitatorilor Muzeului Luvru nu li s-a părut în neregulă că celebrul tablou cu Mona Lisa nu era la locul lui. Au crezut că opera de artă a fost mutată temporar. Unul dintre vizitatori însă a fost curios şi a întrebat când revine opera de artă acasă! Abia atunci conducerea muzeului a intrat în panică.

Luvrul a fost închis, poliţia a început o anchetă, s-a oferit chiar şi o recompensă. La o săptămână după furt, la redacţia cotidianului "Paris Journal" s-a prezentat un bărbat care a cerut recompensa. Pentru a dovedi că ştia cine este hoţul, Honore Joseph Gery Pieret adusese cu el o statuetă furată odată cu Mona Lisa.

Dar Honore făcea parte din anturajul poetului Guillaume Apollinaire, prieten al lui Picasso. Prin urmare, atât Apollinaire, cât şi Picasso au intrat în vizorul poliţiei! În plus, se bârfea cum că jaful de la Luvru ar fi fost organizat de Picasso, gelos pe opera lui Leonardo da Vinci! Mona Lisa a fost recuperată abia după doi ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost recuperată împreună cu o mică "poveste": fusese furată de tâmplarul italian Vincenzo Perugia, care lucrase la Luvru...După doi ani a dus tabloul la Galeriile Uffizi din Florenţa, declarând autorităţilor că a furat tabloul din patriotism!

Patriotism ori nu, comentariile răuvoitoare cum că Picasso şi Apollinaire au fost în spatele "afacerii" au continuat destulă vreme, chiar dacă surâsul Mona Lisei a fost recuperat.