Iurie Reniță, deputat din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a stârnit rumoare în Parlamentul Republicii Moldova cu următoarea propunere: Reniță cere nici mai mult, nici mai puțin ca parlamentarii moldoveni să dea o apreciere politică acțiunilor Federației Ruse din 1992, din timpul războiului de pe Nistru.

Mai mult, zice Reniță, Parlamentul trebuie să evalueze pierderile provocate și să insiste pe despăgubiri din partea Moscovei, arată infoprut.ro!

Deputatul moldovean insistă pe eroismul cetățenilor care în acei ani au apărat cu arma în mână independența și integritatea teritorială a țării. Și toate astea împotriva unui „agresor înarmat până-n dinți cu scopul de a distruge orice dorință firească de a ne constitui ca stat suveran ce împărtășește valorile democratice și europene”.

În propunerea sa, Iurie Reniță își exprimă profundul regret „că Federația Rusă, prin vocile marionetelor locale recrutate, rescrie istoria în favoarea sa și din agresor se erijează în pacificator, impunându-le să promoveze ideea falsă că nu a existat agresiune, ci a fost un război civil fratricid. Cunoaștem foarte bine cine sunt autorii acestor declarații din fostele și actuala guvernare. Toate aceste acțiuni și declarații denotă faptul că guvernarea de la Chișinău își bate joc de suferințele a zeci de mii de familii îndurerate și de sângele eroilor noștri căzuți în acel război de apărare legitimă”.

Atacul deputatului Reniță l-a vizat și pe președintele Moldovei, Igor Dodon, acuzat că, „în loc să aibă grijă de combatanți, le profanează memoria și patriotismul de care au dat dovadă în momente tragice”.

Pentru Iurie Reniță, ce s-a întâmplat în 1992, pe Nistru, nu a fost un conflict, „ci o agresiune militară, un război declanșat de Federația Rusă împotriva independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

Iată de ce, în opinia sa, Chișinăul trebuie să insiste să primească despăgubiri din partea Moscovei. Drept argument, Iurie Reniță oferă exemplul statelor baltice. „Pentru toate aceste pierderi uriașe care au ruinat Republica Moldova în urma războiului declanșat de Federația Rusă, Parlamentul urmează să facă o evaluare deplină și să solicite despăgubiri”.

În încheierea interpelării sale, deputatul moldovean susține că Parlamentul ar trebui să decreteze ziua de 2 martie drept Ziua Recunoștinței și Demnității Naționale, „în semn de profundă recunoștință față de combatanții și voluntarii noștri care au luptat eroic împotriva Armatei a 14-a”.