Evenimentul Zilei > Actualitate > Studentul care a pus la cale furtul moaştelor, prins
Studentul care a pus la cale furtul moaştelor, prins

Studentul care a pus la cale furtul moaştelor, prins

Studentul la Teologie care a pus la cale furtul moaştelor Sfântului Nectarie a fost prins în judeţul Prahova şi va fi adus la Bucureşti pentru audieri.

Moaştele Sfântului Nectarie au fost furate la comandă
Cele patru persoane care au sustras ieri-dimineaţă moaştele de la Mănăstirea „Radu Vodă” din Capitală erau înarmate. Trei dintre hoţi au fost prinşi imediat, iar racla a fost recuperată. 
Racla aurită cu moaştele Sfântului Nectarie e din nou la locul ei, printre lumânări, flori şi icoane. Alături, o femeie stă în genunchi, iar alte trei aşteaptă la rând. Un călugăr vine dinspre altar, se uită cu luare-aminte înspre moaşte, îşi face o cruce mare şi iese din biserică.

Se poate spune că nu s-a întâmplat mare lucru. Bătrâna care vinde lumânări lângă raclă pare chiar convinsă că toată povestea cu furtul e o invenţie a presei. „Cum să se fure moaştele? Uite, sunt aici!”. „Dar au fost furate azi-dimineaţă…”. „Sunt minciuni de pe televiziuni, numai minciuni zic la televizor!”, spune vânzătoarea şi se îndreaptă spre locul ei, vizibil iritată.

În curtea Mănăstirii „Radu Vodă” e un freamăt neobişnuit: călugării se strâng în grupuleţe şi discută intens despre măsurile de securitate care se impun, iar o echipă de filmare de la Trinitas TV ia cadre generoase, de jur împrejur. La poartă, doi bodyguarzi se arată foarte severi cu un grup de seminarişti care încearcă să „evadeze” din incintă. Ceva-ceva trebuie să se fi întâmplat.

Printre hoţi se afla şi un student la Teologie

A fost doar un furt ratat. Ieri-dimineaţă, în jurul orei 3.30, patru bărbaţi au forţat uşa bisericii, au luat cei 988 de lei strânşi în cutia milei şi racla în care se aflau moaştele sfântului ocrotitor de boli, apoi au încercat să fugă.

Trei dintre ei au fost prinşi de un echipaj aflat în patrulare, într-o maşină parcată la aproximativ 100 de metri de la ieşirea din mănăstire.

În maşina hoţilor au mai fost găsite un pistol cu gaze şi un adaptor pentru bile din cauciuc, precum şi cele „de trebuinţă” pentru spargerea propriu-zisă.

Al patrulea hoţ a apucat să fugă. La anchetă, complicii au spus că fugarul e student la Teologie şi că el a avut ideea „loviturii”. Tânărul avea şi o destinaţie pregătită pentru sfintele moaşte. Ar fi scos bani frumoşi din vânzare: numai racla din argint, poleită cu aur, valorează peste 30.000 de lei.

PRECEDENTE

Un fel de „tradiţie”

Furtul de ieri nu este o premieră pentru România: au mai fost încercări – unele chiar reuşite – de a sustrage moaşte depuse în lăcaşuri de cult. De obicei, hoţii încearcă să le valorifice peste hotare, la colecţionari.

În urmă cu trei ani, din Catedrala Episcopală a municipiului Giurgiu au dispărut racla cu moaştele Sfântului Mucenic Gheorghe, o cruce aurită încrustată cu pietre preţioase, cârja arhierească, Sfânta Evanghelie ferecată cu argint, un potir şi o candelă cu trei braţe, din argint.

În timp ce obiectele, estimate, în total, la 30.000 de lei, au fost recuperate la scurt timp după aceea, despre moaşte nu se mai ştie nimic. Există însă şi istorii mai vechi: în 1993, doi hoţi au pătruns în Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Capitală şi au furat moaştele Sfântului Nicolae.

ISTORIA UNUI SFÂNT

Moaştele, aduse la „Radu Vodă” în 2002

Sf. Nectarie s-a născut în orăşelul Silivria, pe actualul teritoriu al Turciei, în 1846. La o vârstă fragedă, devine învăţător în Constantinopol, apoi monah la o mănăstire de pe insula Hios.

În 1889, este numit Mitropolit de Pentapolis. Spre sfârşitul vieţii, întemeiază Mănăstirea „Sf. Treime” din Eghina. Trecut la cele veşnice în 1920, este canonizat în 1961. În 2002, o parte dintre moaştele sale au fost aduse în Bucureşti. Se spune că ajută la vindecarea bolnavilor de cancer.