Evenimentul Zilei > Social > MIZA DUBLĂ la Relefendum. Oltenii au două întrebări. Decizia este la mâna alegătorilor
MIZA DUBLĂ la Relefendum. Oltenii au două întrebări. Decizia este la mâna alegătorilor

MIZA DUBLĂ la Relefendum. Oltenii au două întrebări. Decizia este la mâna alegătorilor

În județul Olt populația va avea pe buletinele de vot două întrebări în loc de una așa cum există în testul țării. Oltenii sunt întrebați dacă sunt sau nu de acord cu schimbarea numelui județului Olt în în Olt-Romanaţi. . Referendumul nu va schimba însă cu nimic granițele sau documentele administrative ale județului.

La vot sunt aşteptaţi 369.755 de alegători, iar pentru fiecare referendum au fost tipărite câte 406.731 de buletine de vot şi 363.130 autocolante. Aceste materiale au fost predate vineri reprezentanţilor secţiilor de votare. În judeţul Olt au fost constituite 379 de secţii de votare.

Județul Romanaţi a fost scos de pe harta României în februarie 1968, odată cu noua împărţire administrativ-teritorială. Nicolae Ceaușescu, spun oamenii vremii, ar fi simțit potențialul economic şi l-a absorbit, cu tot cu denumire, în județul său natal, Olt, potrivit www.digi24.ro

Județul Romanați era situat în colțul de S-E al Olteniei, între Dunăre și Olt și era unul dintre marile grânare ale țării. Chiar stema lui avea în prim-plan un snop de grâu ce simboliza bogăția de grâne din Câmpia Romanațiului.

„Durerea mare este că noi am dispărut prin asta și din istorie și de pe harta patriei. Aici, la Caracal, a fost un protest extraordinar, toate scrisorile care au fost trimise au fost oprite la poștă”, povestește Dumitru Botar, istoric.

Acum un an, un grup de asociații culturale din Caracal, fosta reședință de județ a Romanaţiului, a venit cu ideea de alăturare a numelui la actualul județ Olt.

„Nu s-a putut face județul Romanați în 1990, cu desființarea acelei ligi a județelor desființate abuziv, s-a renunțat clar la ideea de Romanați și atunci au apărut voci care au zis că nu se poate face asta, dar ca o reabilitare morală și istorică să se facă județul Olt- Romanați. Este o confirmare a identității noastre, îl ultimii 30 de ani tot pierdem identitate, suntem romanateni și vrem să rămânem romanațeni”, spune Marian Doldurea, inițiatorul demersului de redenumire a județului.

Noua denumire nu are însă implicații administrative, spune edilul oraşului Caracal.

„Nu sunt alte cheltuieli de schimbare a vreunui act decât la cerere și în mod normal, ele se vor schimba atunci când expiră”, dă asigurări Radu Liviu, primarul din Caracal.

„Este de bun augur revenirea numelui istoric de Romanați pe harta țării deoarece este un nume istoric, Romanați înseamnă născuți la Roma”, spune un localnic.

„E un lucru bun că se amintește de fostul județ Romanați”, este de părere un altul.

„Ne-a mers bine cu județul Romanați, acum Romanați-Olt, nu știu ce să zic. Credeți că o să se schimbe ceva? Dacă nu s-a schimbat până acum, nici de acum încolo!”, spune un sceptic.

Pentru ca numele județului să fie schimbat este nevoie să se prezinte la urne 30 la sută din persoanele cu drept de vot din judeţul Olt.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: