Evenimentul Zilei > International > Misterul a fost dezlegat după 75 de ani. Descoperirea i-a șocat pe americani
Misterul a fost dezlegat după 75 de ani. Descoperirea i-a șocat pe americani

Misterul a fost dezlegat după 75 de ani. Descoperirea i-a șocat pe americani

Un submarin american dispărut în 1944, după ce a fost lovit de aviaţia japoneză în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost găsit pe fundul Mării Chinei de Est, a anunţat luni un grup care caută nave americane pierdute, relatează DPA.

USS Grayback a fost găsit în largul coastei Okinawa, a precizat Lost 52 Project, o organizaţie care are scopul declarat de a stabili soarta soldaţilor americani dispăruţi.

USS Grayback şi echipajul său de 80 de oameni au dispărut în 1944 şi epava nu a fost găsită până acum, în parte din cauza faptului că informaţiile înregistrate de japonezi privind locul atacului au fost incorect traduse, ceea ce a dus la perpetuarea misterului timp de 75 de ani.

Project 52 a reuşit să găsească submarinul după ce a văzut documentele militare cu coordonatele corecte. Grupul a folosit vehicule submarine autonome pentru a găsi epava, descoperită pe 5 iunie, la circa 80 km sud de Okinawa, la o adâncime de aproximativ 430 de metri, a precizat Project 52.

Forţele navale americane au confirmat duminică că grupul a găsit epava submarinului USS Grayback.

Familiile celor 80 de membri ai echipajului au fost anunţate de găsirea epavei. Informaţia a fost făcută publică de Ziua Veteranilor, o sărbătoare naţională dedicată comemorării americanilor care au luptat în armata SUA