Mircea Geoană, marea decizie pe care a luat-o în privința NATO. Ce va face înainte de alegeri

Mircea Geoană, marea decizie pe care a luat-o în privința NATO. Ce va face înainte de alegeri Mircea Geoană. Sursa foto: Facebook

Ceremonia de încheiere a mandatului lui Jens Stoltenberg este pregătită pentru 30 septembrie 2024. Acesta ar urma să fie succedat de fostul premier olandez, Mark Rutte, considerat favoritul președintelui american Joe Biden. Dar când își va încheia mandatul Mircea Geoană?

Mircea Geoană a declarat că își va încheia mandatul de secretar general adjunct al NATO cu certitudine în acest an.

El și-ar putea termina mandatul simultan cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Când își încheie mandatul Jens Stoltenberg?

Secretarul general Jens Stoltenberg  își va încheia mandatul la șefia NATO la 1 octombrie 2024. El și-a început mandatul de la 1 octombrie 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

Norvegianul Stoltenberg, pe durata mandatului său, a înfruntat atacurile teroriste comise de ISIS și criza imigranților. Apoi, a venit pandemia de coronavirus.

Mandatul său de 10 ani  lasă în urmă o alianță care are de gestionat crize de securitate. Cele mai mari sunt războaiele din Gaza și Ucraina.

Jens Stoltenberg își încheie mandatul de 10 ani. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Mircea Geoană își va încheia mandatul în toamnă

Mircea Geoană a declarat pentru Antena 3 că ar putea pleca înainte sau după Jens Stoltenberg. Ceremonia de încheiere a mandatului său este pregătită pentru 30 septembrie Acesta ar urma să fie succedat de fostul premier olandez, Mark Rutte. Fostul premier este considerat favoritul președintelui american Joe Biden.
„Chestiunea care nu se poate întâmpla în această toamnă este ca Jens Stoltenberg şi eu, adjunctul domniei sale, să plecăm în acelaşi timp. El pleacă la 1 octombrie. Deci eu, pentru a putea să asigurăm continuitate şi succesiune la vârful Alianţei, va trebui să plec fie mai devreme, fie mai târziu”, a declarat Geoană, citat de News.ro
Secretarul adjunct al NATO spune că el și Stoltenberg nu-și pot alege succesorii, chestiune de care se preocupă doar liderii statelor membre ale alianței.

Mircea Geoană ar putea rata participarea la alegerile prezidențiale?

Mircea Geoană încă nu a declarat oficial dacă va candida la președinția României, afirmând : „Atâta vreme cât sunt la NATO, nu am cum să fac un astfel de anunţ şi nu este corect faţă de meseria şi jobul meu să fac un astfel de lucru”. Coaliția de guvernare PSD-PNL a stabilit ca alegerile prezidențiale să fie organizate în luna septembrie. Turul 1 ar putea fi organizat pe 15 septembrie, iar turul al doilea pe 29 septembrie, așadar, cu câteva zile înainte de expirarea mandatului lui Mircea Geoană. Mai multe surse media au susținut în ultimul an că Geoană va candida independent, acesta respingând orice afiliere cu PSD sau PNL.